Gazdaság

A többség néhány napos nyaralással számol

Időhiány mint tényező

Az idei nyaralás szempontjából a járvány már kevésbé jelent akadályt, sokkal inkább a pénzügyi lehetőségeken múlik a tervezés; külföldi nyaralással ugyan nagyobb arányban számolnak a megkérdezettek, mint tavaly, de a legalább 5 napos belföldi utat tervezők aránya nem változott egy év alatt, és a többség ennél rövidebb vakációval számol – derül ki a K & H Bank felméréséből.

A többség néhány napos nyaralással számol
Már nem a járvány áll a nyaralások útjában
Fotó: MH/Purger Tamás

A pénzintézet tegnap az MTI-vel azt is közölte, hogy a felmérés alapján a középkorúak negyede számol külföldi nyaralással. A 30–59 évesek 42 százaléka szerint belefér a büdzsébe egy több mint ötnapos pihenés belföldön, és 26 százalék a külföldi utazást sem tartja kizártnak. Ugyanakkor a többség nem számol hosszabb nyaralással, 58 százalékuk a pénzhiány miatt mond le az utazásról.

A legalább ötnapos belföldi nyaralást tervezők aránya lényegében megegyezik a tavalyival, a 26 százalékos külföldi nyaralást is fontolgató arány tíz százalékpontos növekmény a tavalyihoz képest. A kutatás szerint ugyanakkor a többség nem látja reálisnak a több mint ötnapos nyaralást.

Az is kiderült a felmérésből, hogy a válaszadók 32 százaléka azért mond nemet a nyaralásra, mert az arra szánt megtakarítását másra költené. Idén viszonylag sokan, a megkérdezettek 24 százaléka azt mondta, nem biztos, hogy egyáltalán lesz ideje egy hosszabb utazásra – ismertették a közleményben.

Kapcsolódó írásaink