Gazdaság

Magára találhatott az idegenforgalom

Hétindító. Vélhetően erőteljes maradt a kiskereskedelem bővülése márciusban is, ám az előző hónapétól elmarad

Több statisztikai jelentés is érkezik a héten, kiemelkedik közülük az ipari, a kiskereskedelmi, a külkereskedelmi és az idegenforgalmi statisztika.

A héten a KSH több adatot is megjelentet. Ma az ipari termelői árak márciusi alakulásáról számol be a hivatal. Az alapanyag- és energiaárak, valamint a munkabérek növekedése miatt az ipari termelői árak februárban kiemelkedő mértékben, éves szinten 22,4, míg havi szinten 1,3 százalékkal emelkedtek. Mivel fokozatosan megjelennek az orosz–ukrán háború hatásai is az ipari termelői árakban, ezért ezek normalizálódása lassú folyamat lehet – mondta lapunknak Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője.

Szerdán a márciusi kiskereskedelmi adatokat közli a KSH. Feb-ruárban a kiskereskedelmi forgalom növekedése kiemelkedő mértékű, volumenét tekintve 9,8 szá-zalékos volt, amelyen belül kiemelkedett az üzemanyag-forgalom és a nem élelmiszer-kereskedelem bővülése – mutatott rá Regős Gábor. A jelentős növekedés több tényezőre vezethető vissza. Ezek közül a legfontosabb a bérek növekedése, illetve a februárban kifizetett kormányzati transzferek (SZJA-visszatérítés, fegyverpénz, 13. havi nyugdíj), de szerepet játszott az is, hogy míg egy évvel korábban jelentős korlátozások akadályozták a gazdaság működését a koronavírus miatt, most ilyen korlátozások nem voltak. A forgalom bővülését segíthette az üzemanyag-turizmus is. Márciusban a béremelkedések és a transzferek hatása továbbra is meghatározó lehet, így a növekedés is erőteljes maradhat, bár vélhetően a februári volumenétől elmarad.

Csütörtökön első negyedéves lakásépítési és márciusi szálláshelyadatokkal jelentkezik a KSH. A lakásépítések száma a tavalyi évben kedvezőtlenül alakult, összességében 29 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest, miközben a kiadott építési engedélyek száma mintegy harmadával emelkedett. Fontos hangsúlyozni – mondta Regős Gábor –, hogy a lakásépítéseket erős szezonalitás is jellemzi, a legtöbb átadás a negyedik negyedévben történik.

Ennek megfelelően az első negyedéves adatra nehéz becslést mondani, de az átadott lakások száma akár növekedhetett is, amennyiben a negyedik negyedévről áthúzódtak átadások. A kereskedelmi szálláshelyek forgalma februárban jelentősen, több mint ötszörösére bővült, miközben a 2019-es szinttől még harmadával elmaradt. A jelentős növekedés magyarázata a koronavírus miatti korlátozások okozta alacsony bázisidőszaki érték, amely a márciusi adatot is jellemzi, így az éves alapú bővülés még ekkor is kiemelkedő lehet. A kérdés inkább az, hogy a vendégszám mennyire közelítette meg a válság előtti szintet.

Szintén csütörtökön a jegybank dönt az egyhetes betét kamatáról. Múlt héten az alapkamat és a kamatfolyosó alja, illetve teteje is 100 bázisponttal emelkedett, miközben az egyhetes betéti kamat 30 bázisponttal 6,45 százalékra növekedett. A héten nem számítunk az egyhetes betéti kamat növelésére, kivéve, ha valamilyen váratlan esemény miatt a forint árfolyamának stabilizálására lesz szükség. A kamatkondíciók további szigorítására a májusi kamatdöntő ülés hetében kerülhet sor.

Pénteken a márciusi ipari termelés első becslését adja ki a KSH. Februárban az ipari termelés kedvezően alakult, éves szinten 4,5, míg havi alapon 1,6 százalékkal növekedett. Az ágazat rendelésállománya magas, több mint negyedével haladja meg az egy évvel korábbit, így a kérdés az, hogy ezt a magas rendelésállományt az ipar milyen ütemben tudja kielégíteni, mennyire áll rendelkezésre például a szükséges alapanyag. Figyelembe véve, hogy a március 15-i hétvége most négynapos volt, az éves bővülés mértékét négy százalék körülire becsüljük – mondta Regős Gábor.

Az Eurostat adatközlései közül a keddi ipari termelőiár-adatot, illetve a szerdai kiskereskedelmi adatot emelte ki az elemző – mindkettő márciusra vonatkozik. Az ipari termelői árak nemcsak hazánkban emelkedtek jelentősen februárban, de az Európai Unió és az eurózóna egészében is. A havi alapú növekedés úgy az Európai Unióban, mint az eurózónában 1,1 százalék volt, míg az éves bővülés 31,1, illetve 31,4 százalékot tett ki, amelyen belül az egyes tagországok adata jelentős eltérést mutatott. A márciusi adat szintén érdemi növekedést mutathat.

A kiskereskedelmi forgalom volumene az eurózónában öt, míg az Európai Unióban 5,4 százalékkal nőtt februárban, amelyet jellemzően a korlátozások miatti alacsonyabb bázis magyaráz. A szórás az egyes tagországok között ebben az esetben is számottevő volt, míg például Ausztriában közel hatszázalékos visszaesést mértek, addig Szlovéniában több mint húszszázalékos bővülést. A márciusi volumenindex összességében a februárihoz hasonlóan alakulhatott.

Kapcsolódó írásaink

Jól indult az év a munkaerőpiacon

ĀHétindító. Az orosz–ukrán háború elhúzódása tartósan magas energiaárakat eredményezhet, illetve a belengetett energiaszankciók is ebbe az irányba hatnak

Küzdelem az államadóssággal

ĀHétindító. Az ukrajnai háború a februári ipari adatokra még nem gyakorolhatott érdemi hatást, az eurózónában stagnált, míg az EU-ban 0,4 százalékkal növekedett a termelés