Gazdaság

Fellendült a hazai turizmus

Tizenhétszereződött a Szép-kártyás költések összege márciusban

Öt és félszeresére, 1,4 millióra nőtt márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma a 2021 azonos hónapjához képest, a 2019-es adatoktól azonban 28 százalékkal elmaradt – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A szálláshelyek összes bruttó árbevétele folyó áron hat és félszeresére, 32 milliárd forintra nőtt a tavalyi bázisidőszakhoz képest – tették hozzá.

Fellendült a hazai turizmus
A belföldi vendégek legjava a szállodákat választotta
Fotó: MH/Katona László

A KSH márciusi adatai szerint a belföldi vendégéjszakák száma 747 ezer, a külföldieké 680 ezer volt. A belföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma – elsősorban a járványügyi korlátozások miatti alacsony tavalyi bázis miatt – idén márciusban négy és félszeresére nőtt 2021 azonos hónapjához viszonyítva, azonban 23 százalékkal elmaradt a járvány előtti, 2019. márciusitól. A külföldi vendégek által eltöltött éjszakák száma hétszeresére emelkedett, de még így is 31 százalékkal kevesebb volt mint 2019-ben – részletezték.

A belföldi vendégek az éjszakák 78 százalékát szállodákban töltötték, számuk (330 ezer) az egy évvel korábbi hatszorosára emelkedett. A legnépszerűbb régiók a Balaton és a Budapest–Közép-Duna-vidék voltak – ismertették.

Az adatok szerint a külföldi vendégek száma tízszeresére, 277 ezerre emelkedett. A külföldiek a vendégéjszakák 87 százalékát szállodában töltötték, ez nyolcszoros bővülés 2021 márciusához mérten. A legnépszerűbb turisztikai régió a Budapest–Közép-Duna-vidék volt – tették hozzá.

Kiemelték: márciusban a kereskedelmi szálláshelyeken a tavalyinál több mint tizenhétszer annyit, 1,8 milliárd forintot fizettek Szép-kártyával a vendégek.

Idén január–márciusban az előző év azonos időszakához képest a kereskedelmi szálláshelyeken négyszeresével több, összesen 3,5 millió vendégéjszakát regisztráltak. A belföldi vendégek háromszorosával, a külföldiek hatszorosával több (1,8, illetve 1,6 millió) vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken.

A kereskedelmi szálláshelyek első negyedévi összes bruttó árbevétele folyó áron hatszorosára nőtt, és 78 milliárd forintot tett ki. Ezen belül a szállásdíjbevételek hatszorosukra, 43 milliárd forintra bővültek, a vendéglátásból származó bevételek öt és félszeresükre, 19,3 milliárd forintra, az egyéb bevételek pedig nyolcszorosukra nőttek idén január–márciusban.

Fejlesztések Sopronban

Több turisztikai beruházás valósult meg Sopronban és környékén 529 millió forint európai uniós támogatásból – közölték a fejlesztéseket bemutató zárórendezvényen tegnap. Barcza Attila, a térség fideszes országgyűlési képviselője kiemelte: elkötelezettek abban, hogy a természeti értékek megóvásával élményalapú turisztikai fejlesztéseket hajtsanak végre. Elmondta: többek között megújult a Kecskehegyi-kilátó, a Nemeskúti út négy kilométeres szakasza és a Sopront Harkával összekötő kerékpárút.

Farkas Ciprián, Sopron polgármestere (Fidesz–KDNP) kiemelte: megépült a városig az M85-ös gyorsforgalmi út, uszodát, parkolóházat alakítottak ki, emellett folyamatban van az ipari park és a múzeumnegyed építése. Kárpáti Béla, a Sopron–Fertő Turisztikai Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta: a kor elvárásainak megfelelően újítják meg a meglévő turisztikai attrakciókat, az Aktív turisztikai fejlesztések a Sopron-Fertő turisztikai térségben nevű beruházás is egy ilyen hálózatos fejlesztés.
(MT)

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom