Gazdaság

A kedvező nemzetközi hangulat erősítette, az extraprofitadó híre gyengítette BUX-ot

Budapesti Értéktőzsde

A Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe, a BUX 38 644,57 ponton zárt múlt pénteken, az előző heti zárásnál 3134,91 ponttal, 7,50 százalékkal alacsonyabban.

A forgalom az előző 68,31 milliárd forintról 132,69 milliárd forintra nőtt, a vezető részvények gyengültek az elmúlt héten. Az Equilor Befektetési Zrt. az MTI-nek küldött összefoglalójában úgy fogalmazott: bár a nemzetközi hangulat kedvező volt a tőkepiacokon, az extraprofitadó kivetése padlóra küldte a hazai részvényeket. Az Equilor számításai alapján a legnagyobb extraterhet a Molnak kell majd fizetnie, amelynek esetében valóban értelmezhető az extraprofit kifejezés, mert a Brent és Ural olaj közötti különbözet valóban jelentősen emelkedett. Az OTP nagyságrendileg 82,5 milliárd extraadóra számíthat, míg a Magyar Telekom 15 milliárd forintot fizethet be idén és jövőre.

Az eddigi információk alapján a Richter nem esett bele az adóztatandó körbe – jelezték. Az Equilor felidézte, félszázalékos kamatemelési ütemre válthat a Magyar Nemzeti Bank, Virág Barnabás jegybank-alelnök nyilatkozata szerint megfelelő lehet a korábbi (száz bázispontos) kamatemelési ütem felével folytatni a szigorítási ciklust. A legnagyobb mértékben, 13,87 százalékkal az OTP árfolyama esett, pénteken 8530 forinton zárt a részvény, heti forgalma meghaladta 95,77 milliárd forintot.

Kapcsolódó írásaink