Gazdaság

Versenyhatósági vita Pozsonyban a jelenlegi helyzetről

Gyorsított ágazati vizsgálat

A pandémia és az ukrajnai háborús helyzet okozta piaci zavarokra vonatkozó versenyjogi helyzetet tekintették át csütörtökön A versenyjog jelenlegi trendjei című konferencián, Pozsonyban, amelyen a szlovák és a cseh versenyhatóság vezetői, illetve vezetőhelyettesei mellett Bak László, a Gazdasági Versenyhivatal elnökhelyettese képviselte a magyar hatóságot – közölte a versenyhatóság pénteken a távirati irodával.

Az egyeztetésen különös figyelmet fordítottak az utóbbi időben tapasztalható jelenségekre, úgy mint az ellátási láncok akadozására és a jelentős áremelkedésekre, valamint a tisztességes eljáráshoz való jog érvényesülésére a versenyjogban.

A konferencián nagy érdeklődéssel fogadták még ezen felül az európai szinten is egyedülálló gyorsított ágazati vizsgálat intézményét, ami alapesetben harminc napon belül lehetővé teszi a piacok versenystruktúrájának átvilágítását, a versenyproblémák feltárását és a hatósági fellépést. A bevezetett jogintézmény – annak pozitív tapasztalataira tekintettel – a Covid–19 veszélyhelyzet lejártával véglegesül a magyar versenytörvényben.

Kapcsolódó írásaink