Gazdaság

Az extraprofitadó az éves hiánycél fenntartásában is segíthet

Kiemelt kormányzati célok

A bruttó hazai össztermékhez viszonyított arányt nézve a tervezett nyolcszáz-kilencszázmilliárd extraprofit különadó a bruttó hazai össztermék 1,3 százalékát teheti ki – monda lapunk megkeresésre Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője.

Az extraprofitadó az éves hiánycél fenntartásában is segíthet
Az extraprofitadó az éves hiánycél fenntartásában is segíthet
Fotó: gbpim.com

A 2010-ben bevezetett válságadókat párhuzamba állítva azt mondta, az akkori tételek ugyancsak a nominális éves GDP 1,3 százalékát tették ki, akkor négy, most pedig nyolc terület érintett, ahonnét ez a bevétel érkezne, javítva a költségvetés egyensúlyát. E beérkező tételek ugyanis hozzájárulnak ahhoz, hogy tartani lehessen a kitűzött éves 4,9 százalékos hiánycélt. Az elemző hozzátette, az év végefelé lehet majd látni, ténylegesen ez mennyire megvalósítható, azonban akár lehet is engedni, csúsztatni majd belőle, ha a kitűzött hiánycél megtartása bőven teljesülni látszik.

Arról is beszélt, van mozgástér, és bár a beérkezett különadók nem járnak vissza, az elhalasztott projekteket azonban a tervezettnél előbb lehet majd folytatni. Virovácz Péter végül emlékeztetett arra is, hogy kitűzött kormányzati cél, hogy a háború miatt megnövekedett anyagi terheket ne a lakosság fizesse meg, az extraprofit-különadóból pedig tőkésíteni lehet az energiaszolgáltatókat, mivel a piaci beszerzésienergia- és nyersanyagárak megemelkedtek. Ezzel a kompenzációval maradhat fenn a lakosságot érintő, csaknem tíz éve érvényben lévő rezsicsökkentés, amelynek megőrzése az egyik fő kormányzati vállalás.

Kapcsolódó írásaink

A hiánycél alakíthatja majd az árfolyamot

ĀKormánypárti győzelmet árazott be a piac egyszerű többséggel, kérdés, az új kabinet hogyan alakítja majd a költségvetést, a közeljövőben ennek lehet piacmozgató hatása