Gazdaság

A meglepetésszerű hasznot vonja el az extraprofit-különadó

Azért döntött a kormány a rezsivédelmi és a honvédelmi alap felállítása mellett, hogy a gazdaságpolitikai célok ne kerüljenek veszélybe, és meg tudják védeni az országot

Extraprofit-különadók bevezetéséről döntött a kormány, melynek részleteit a kormányülés után csütörtökön este egy háttérbeszélgetésen ismertette Nagy Márton gazdaságfejlesztésért felelős miniszter és Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter.

A meglepetésszerű hasznot vonja el az extraprofit-különadó
A kabinet célja a benzin-turizmus vissza-szorítása
Fotó: MH/Purger Tamás

A jövő évi költségvetés a válságálló gazdaság iránya, a kormány mindenképpen tartani kívánja vállalásait. A miniszterelnök kabinetfőnöke elmondta, azért döntött a kormány a rezsivédelmi és honvédelmi alap felállítása mellett, hogy a gazdaságpolitikai célok ne kerüljenek veszélybe és szükség esetén meg tudják védeni az országot.

A kormány elsődleges politikai vállalásait öt pontban határozta meg Rogán Antal. Első helyen a biztonság szerepel, meg kell védeni az országot. Második pontban a növekedés ütemének fenntartása érdekében megvédeni a teljes foglalkoztatást, megőrizni a nyugdíjak értékállóságát. A családtámogatásokat szintén megőrzi a kormány, és végül de nem utolsó sorban a rezsicsökkentés fenntartása szintén kiemelt kormányzati célkitűzés, amely elsősorban a családokra vonatkozik.

A beruházások tekintetében elhangzott, hogy azokat az elkövetkezendő időszakban részletesen átnézi a kormány és amelyek még nem indultak el, azokat átcsoportosítja 2024–2025-re.

Nagy Márton kiemelte, a változó energiaárak ellenére olyan költségvetést terveztek, mely képes tartani az idei 4,9 százalékos hiányszintet. Hangsúlyozta, ezért van szükség az extraprofit-különadókra, melyek a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba kerülnek, majd hozzátette, bizonyos szektorok kiemelten profitálnak másokhoz képest. A miniszter szerint nem a hagyományos profitot vonja el az extraprofitadó, nem borítja fel az üzleti terveket, csak a meglepetésszerű profitot adóztatja, melyre a cégek nem számítottak előzetesen.

Az extraprofit-különadónak emiatt nem kéne hatással lennie sem a növekedésre, sem az inflációra. A beruházások átütemezésén kívül a kormány költségcsökkentést tervez a minisztériumoknál is, mely a miniszter szerint öt–tíz százalékos működési költségcsökkentés lehet, mely ha tíz százalékkal számol, nyolcszázmilliárd forintot jelenthet. Nagy Márton ismertette, hozzávetőleg kilencszázmilliárd forint bevételre számít a kormány az extraprofit-különadókból, amelynek nagyobb része – hétszázmilliárd forint – a rezsivédelmi alapba kerül, kétszázmilliárd pedig a honvédelmi alapba.

Az elvonandó extraprofit a bank-szektor és a tranzakciós illeték tekintetében háromszázmilliárdot jelent, a biztosítói ágazatban ötven-, az energiaszektorban szintén háromszáz-, a kiskereskedelemben hatvan-, a telekommunikációs szektorban pedig negyvenmilliárdot. A légitársasági adó bevezetéséből harminc-, a gyógyszerforgalmazói ágazatból húsz-, a reklámadóból pedig tizenötmilliárd forintot vár az államkassza.

Kapcsolódó írásaink

A lakosság egyetért a különadóval

ĀA megkérdezettek nyolcvannégy százaléka elvárja, hogy azok a vállalatok, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, segítsék a magyar embereket