Gazdaság

A hiánycél alakíthatja majd az árfolyamot

Kormánypárti győzelmet árazott be a piac egyszerű többséggel, kérdés, az új kabinet hogyan alakítja majd a költségvetést, a közeljövőben ennek lehet piacmozgató hatása

Rövid távon nem várható a forintárfolyam érdemi változása, hetek múlva pedig az határozza meg ezt, hogy az új kormány hozzányúl-e a költségvetéshez a hiánycél tartása érdekében.

A pénzpiacok elsődleges reakciója, hogy nem történt csapongás – értékelte a választási eredmények pénzpiacokra tett hatásait Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője. Kifejtette, a hazai fizetőeszköz árfolyamát alapvetően a nemzetközi hangulat határozza meg, az euróval szemben valamelyest gyengült a forint, és a lengyel devizával szemben is – utóbbival szemben 0,5-1 százalékos gyengülést vártak, a tényleges minimális romlás az alsó határértékhez van közel.

Az elemző kiemelte, kormánypárti győzelmet várt, árazott be a piac, azonban egyszerű, és nem kétharmados többséggel számolt. Ez kisebb részben amiatt érdekes, hogy nem áll az ellenzék (baloldal) rendelkezésére a fékek és egyensúlyok rendszere, de ennél sokkal jobban számít az a tényező, hogy a piac a hazánknak járó uniós források körüli viták kapcsán lát bizonytalanságot.

Távolabbról nézve a piac valójában találgat, az árfolyamot ténylegesen meghatározó tényező az, hogy az új kormány a hiánycél tartása érdekében hozzányúl-e a költségvetéshez, és hogyan kezeli, töri majd le az inflációt.

Amennyiben az új kormány képes tartani az éves ötszázalékos hiánycélt, és ennek megfelelően alakítja a költségvetést, néhány forinttal erősítheti a magyar fizetőeszköz árfolyamát, azonban külső tényezőként továbbra is ott marad az orosz–ukrán háború.

Megírtuk, a hazai infláció háttérében pont az előbb említett fegyveres konfliktus húzódik meg elsősorban a nyersanyag drágulásával, az energetikai szankciók lebegtetése pedig kedvezőtlen irányba hat. A drágulás ütemét idehaza fékezi a rezsicsökkentés, a hatósági üzemanyagárak, valamint a hét alapvetőnek számító élelmiszer árának időleges rögzítése is tíz százalék alatt tartja a pénzromlás ütemét.

Kapcsolódó írásaink