Gazdaság

Elengedhetetlen a honvédelem megerősítése

A rezsicsökkentés eredményeit képes megvédeni az új adófajta

A jelenlegi gazdasági helyzetben a legnagyobb problémát az energiaárak emelkedése jelenti, amelyet egyrészt kínálati problémák, másrészt pedig az orosz–ukrán háború és az arra adott piaci reakciók eredményeznek. Ugyanakkor mint minden sokk esetén, jelenleg is vannak vesztesek, illetve nyertesek – mondta lapunk megkeresésére Molnár Dániel.

Elengedhetetlen a honvédelem megerősítése
Fotó: MH/Purger Tamás

A bejelentett különadók nyolc ágazatot érintenek, amelyeket a kormányzat nyertesnek tekint. A bankok és biztosítók a magasabb kamatkörnyezetben magasabb profitra is tesznek szert részben amiatt, hogy a betéti kamatok nem követik le a hitelkamatok emelkedését – magyarázta Molnár Dániel, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági elemzője.

Elmondása szerint tavaly a magyar hitelintézetek rekordot jelentő, nyolcszázhúszmilliárd forintos adózott eredményre tettek szert a hitelmoratórium mellett is. A kereskedelemben a lakosság vásárlóerejének növekedése teremti meg a mozgásteret az árak emelésére és így a profit növelésére.

Molnár Dániel kifejtette, hogy az energiaipar esetében sokszor a bizonytalanság, illetve a spekuláció hajtja fel az árakat, miközben a költségszintek nem változnak, amely a kereskedők, illetve a termelők oldalán a jövedelmezőség javulásában csapódik le. A légitársaságok némiképp kilógnak a sorból, és a nemzetközi turizmus még mindig nem állt helyre.

Orbán Viktor két célt fogalmazott meg, amelyekre a különadóból befolyó összeget fordítani kívánják: a rezsicsökkentés fenntartását és a honvédelem megerősítését. Előbbi esetében a gázárak emelkedése okozza a problémát, amely miatt a szolgáltató a lakosság irányába beszerzési ár alatt kénytelen értékesíteni, amely veszteséget a kormányzatnak pótolnia kell a szolgáltatás fennmaradásához – magyarázta a szakértő, majd hozzátette: a honvédség megerősítése pedig a szomszédban zajló háború miatt is elengedhetetlen, ami szintén jelentős forrásigénnyel jár.

Szerinte az intézkedéssel kapcsolatban a legfontosabb kérdés a vállalati reakciók. Valószínűleg a vállalatok megpróbálják majd áthárítani a terhet a fogyasztók felé, kérdés viszont, hogy ha ezen vállalatok tudnának árat emelni, akkor ezt eddig miért nem tették meg.

A kormányzat célja ugyanakkor nem lehet a teljes profit elvétele, mivel az kontraproduktív lenne, megszüntetné azt az ösztönzőt, amely a vállalatokat fejlesztések végrehajtására sarkallja. A profit mértéke viszont bizonyos szint felett társadalmilag káros, ugyanis az így keletkező jövedelem a külföldi tulajdonban lévő cégeken keresztül kiáramlik a gazdaságból – tette hozzá az elemző.

Kapcsolódó írásaink

A lakosság egyetért a különadóval

ĀA megkérdezettek nyolcvannégy százaléka elvárja, hogy azok a vállalatok, amelyek háborús helyzetben extraprofitot realizálnak, segítsék a magyar embereket

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom