Gazdaság

Szijjártó: újabb engedélyt kapott a Paks II. beruházás

Az Országos Atomenergia Hivatal kibocsátotta a résfal építésére vonatkozó engedélyt a Paks II. atomerőmű számára csütörtökön - jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalára feltöltött videójában.

Szijjártó: újabb engedélyt kapott a Paks II. beruházás
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kostal Global Business Services Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2022. május 24-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Szijjártó Péter kiemelte, az engedély mérföldkő az építkezés előkészítésében, a résfal ugyanis „kritikus eleme" az építkezésnek. Ez biztosítja majd, hogy a kivitelezési területre a talajvíz ne tudjon betörni, valamint a jelenleg működő négy blokk működésében se okozzon zavart a két új blokk építése.

Most már elkészíthetik a végleges kiviteli terveket is, és ha ezeket is elfogadják, akkor elkezdődhet a valós építkezés is - ismertette a miniszter. Szijjártó Péter kitért arra is, hogy Európában „energiaellátási válság közben és előtt vagyunk", azok az országok lehetnek biztonságban, amelyek az általuk felhasznált energiának egy jelentős részét saját maguk tudják előállítani.

Ezért Paks II. „kritikus fontosságú", hiszen megépülésével jelentős lépést tesz az ország afelé, hogy önellátó legyen, „ne függjön a nemzetközi energiapiac turbulenciáitól, a brutális áremelkedéstől", és hosszútávon fenntartható legyen a rezsicsökkentés - jelentette ki a miniszter, hozzátéve, hogy 2030-ra készen kell lennie a beruházásnak.

Kapcsolódó írásaink

Meg kell erősíteni a magyarországi energiatermelést

ĀNövelni kell a hazai erőforrások szintjét és a megújuló energiaforrások arányát, szükség van a hálózatok optimalizálására, de kiemelt szempont az energia megfizethetősége is - hangsúlyozta Palkovics László