Gazdaság

Magyarország biztonságának garantálása a legfontosabb

Magyarország stabil, erős gazdasági lábakon álló államként szembesül az orosz–ukrán háború hatásaival – jelentette ki a Külgazdasági és Külügyminisztérium biztonságpolitikáért felelős államtitkára tegnap a Csongrád-Csanád megyei Fábiánsebestyénen.

Sztáray Péter a Kinizsi 2000 Mezőgazdasági Zrt. partnertalálkozóján azt mondta, Magyarország az elmúlt tizenkét évben annyi krízist élt meg, amennyi normál esetben sok évtized alatt fordul elő. Ezekre sikerült eredményes válaszokat adni, de éppen a megoldások egyedisége miatt komoly támadások érték az országot. Magyarországon európai összevetésben is egyedülálló politikai stabilitás van, ami a jelenlegi helyzetben egyedülállóan fontos – fogalmazott a politikus.

Sztáray Péter leszögezte, a legfontosabb Magyarország biztonságának garantálása a háborús körülmények között. A kormány ezért világossá tette, Magyarország nem vesz részt a háborúban.

Kitért arra, hogy az eddig bevezetett szankciók rendkívüli bizonytalanságot okoznak az európai gazdaság számára, kiterjesztésük az olaj- és gázszektorra pedig aránytalanul nagy terhet jelentene Magyarország számára, veszélybe sodornák az ország energiabiztonságát. Sztáray Péter közölte: Magyarország energiaellátásának kérdése nem filozófiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés. Éppen ezért kiemelten fontosak az infrastrukturális fejlesztések: a gázvezetékek építése, Paks II. kivitelezése, a szállítás területén pedig a Budapest–Belgrád-vasútvonal – közölte tegnap az MTI.

Kapcsolódó írásaink