Gazdaság

Pop-up kiállítást tartanak az MNB képzőművészeti gyűjteményének műveiből

Az MNB Arts & Culture soron következő kiállítása a Műtárgyak Éjszakája Fesztivál programsorozattal való együttműködés keretében valósul meg.

Pop-up kiállítást tartanak az MNB képzőművészeti gyűjteményének műveiből
Magyar Nemzeti Bank
Fotó: MH/Katona László

Petrányi Zsolt a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott képzőművészeti gyűjtemény tanácsadó testület tagja, a „Szabály és szabálytalanság” című kiállítás rendezője. Petrányi válogatásában megjelenik az a kettősség, és a szemléletek közti átjárhatóság a különböző művészgenerációk képviselőin keresztül, amely az absztrakciót, egyrészt mint különböző előre meghatározott iránymutatók mentén alkotott művészetet gondolja el, másrészt viszont épp az absztrakt festészet a lelki rezdülések kifejezésének terepe, ezért semmilyen törvényszerűség nem befolyásolhatja az alkotói kreativitást. E kettősség mentén szerveződő pop-up kiállításon felvonuló művészeket nagyrészt múzeumi gyűjtemények is elismerték, vásároltak alkotásaikból, jelentőségük a hazai művészetben már megkérdőjelezhetetlenné vált - írja az MNB közleménye.

A Magyar Nemzeti Bank Budai Központjában látható tárlat egy olyan művészettörténeti palettát mutat, ami a hatvanas évektől napjainkig nyomon követi az említett attitűdöket, lehetőséget teremtve arra, hogy a műfaj különböző szemléleteiről diszkurzust nyisson. Maurer Dóra, Rákóczi Gizella és Károlyi Zsigmond képviseli a szabályok mentén való alkotást, míg Frey Krisztián, Hortobágyi Endre, Lakner László a szabadabb alkotói metódust. Reigl Judit, Gellér B István, Szinyova Gergő munkássága pedig épp arra bizonyíték, hogy a szemléletek megférnek egymás mellett, mert munkáik egyensúlyt teremtenek a lehetőségek között - írják.

Minden kiállított művésztől a tárlat három alkotást mutat. Nagyobb méretű művek és kisebbek kerülnek egymás mellé, mert a méret a technika alkalmazásával más és más lehetőséget ad - nem beszélve arról, hogy a nézőre is másként hatnak a különböző dimenziójú színfelületek. A művek technikája nagy eltéréseket mutat, ami érzékelteti, hogy az absztrakt művészetben sokféle eredményre lehet jutni az által, hogy a művész milyen szabályokat határoz meg magának a festési folyamat során. A második világháború után megjelentek azok a technikák is, amelyek a színek felhordásának új útjait mutatták, erre is mutat példákat a válogatás - teszik hozzá.

Az MNB közleményében az áll, a szabályosság vagy a szabálytalanság, a rend és a véletlen értékelése az absztrakt művészetben mentalitás kérdése. Mind az alkotó, mind a néző mást és mást olvas ki a művész teremtette rendből, vagy a festék véletlen megfolyásából, de a végeredmény hasonló: a színek és a formák elrendezésének végtelen lehetősége, kompozíciós sémák vagy attól való eltérésekkel való játék, ami akkor jó, ha olyan eredményt hoz, ami újra és újra másként hat ránk, a művészet közönségére.  

Információk

Programok: 

10.00-18.00 Önálló kiállításlátogatás

13.00-15.00 Értsd a Kortárst! Kiállítás+  Benyovszky-Szűcs Domonkos vezetésével

16.30-17.30 Petrányi Zsolt kurátori tárlatvezetése

A programok ingyenesek, azonban regisztrációhoz kötöttek. Várunk mindenkit szeretettel az MNB Budai Központjában, amely akadálymentesen megközelíthető - írják.

Kiállító művészek: 

Frey Krisztián, Gellér B István, Hortobágyi Endre, Lakner László, Károlyi Zsigmond, Maurer Dóra, Reigl Judit, Rákóczi Gizella, Szinyova Gergő

A kiállítás megtekinthető 2022. május 28-án 10.00-18.00 között az MNB Budai Központjában a 1013 Budapest,  Krisztina krt. 55. szám alatt.

Regisztráció az alábbi e-mail címen a szükséges adatok megadásával:

[email protected] 

Szükséges adatok:

Teljes név

E-mail cím

Személyigazolvány-szám

Választott program(ok) címe

A regisztráció során az adatvédelmi tájékoztató elfogadásra kerül.

Tájékoztatjuk, hogy a regisztráció érvényességéhez az alábbi adatai megadása szükséges: teljes név, e-mail cím és a személyigazolvány-szám. A regisztrációval kapcsolatos adatkezeléssel kapcsolatos további információkat adatkezelési tájékoztatónkban talál. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a regisztrálásra kizárólag valamennyi fenti adat megadása esetén, az Ön önkéntes, előzetes tájékoztatáson alapuló hozzájárulása alapján kerül sor. A megadott adatok valóságáért a regisztráló felel. A regisztráció csak abban az esetben érvényes, ha arról visszaigazoló e-mailt küldünk. Tájékoztatjuk, hogy a rendezvényen kép- és hangfelvétel készítése történik, amellyel kapcsolatban további információkat tájékoztatónkban talál. Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a rendezvényre történő belépés a kép- és hangfelvétel készítésének elfogadását jelenti.

Kapcsolódó írásaink

Jegybanki kiállítások és könyvbemutatók

ĀA Magyar Nemzeti Bank kortárs képzőművészeti gyűjteményéből összeállított kiállításokat is láthattak az érdeklődők az intézmény Krisztina körúti székházában

Amikor Budapest túlragyogta Bécset

ĀHa a Bosch-kiállítással nem is kelhet igazán versenyre, minden bizonnyal az idei nyár egyik leglátogatottabb tárlata lesz a Magyar Nemzeti Galériában az Art deco Budapest