Gazdaság

Az olajipari óriások a háború haszonélvezői

Több vezető is jelezte, hogy a kitermelőket tömörítő OPEC+-kartell együttműködése fontosabb számára Oroszország megbüntetésénél

Elérhető közelségbe került a megállapodás az orosz kőolaj európai uniós embargójáról Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter szerint. Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője közölte: az uniós javaslat kidolgozatlan, Hortay Olivér energetikai szakértő pedig úgy véli, a háború fő haszonélvezői a nagy olajkitermelők.

Az olajipari óriások a háború haszonélvezői
Szaúd-Arábia szerint a magas árakat a szűkös finomítókapacitások okozzák
Fotó: AFP/Fayez Nureldine

Az Európai Bizottság folyamatosan tárgyal a tagországokkal, és napokon belül áttörés történhet – mondta Robert Habeck német alkancellár, gazdasági miniszter a ZDF német országos közszolgálati televízió hétfő késő esti híradójában.

Már csak néhány tagállam, mindenekelőtt Magyarország jelez problémákat – tette hozzá a német alkancellár. Mint mondta, lehetséges olyan megoldás, amely figyelembe veszi ezeket a különbségeket, de ehhez Magyarországon is történnie kell valaminek. Mindeközben az Egyesült Államokban elrendelt embargó hatására emelkedésnek indult az olaj világpiaci ára. Szerinte az embargó akkor működik, ha nagyon sok ország csatlakozik, különben ki lehet játszani a rendszert, hozzátéve, hogy ebben vannak még hiányosságok, de az Európai Bizottság és az Egyesült Államok dolgozik a javaslaton.

Deutsch Tamás, az Európai Parlament képviselője az Origo.hu-n és az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy fogalmazott, az Európai Bizottság (EB) által nemrég kidolgozott stratégia, amely arra vonatkozik, hogy miként lehetne az orosz energiahordozókat kiváltani, kizárólag lózungokat tartalmaz.

Hortay Olivér, a Századvég Konjunktúrakutató Energia- és Klímapolitika Üzletágának vezetője közösségi oldalán rámutatott, a háború fő haszonélvezői a nagy olajkitermelők. Szaúd-Arábia olajvállalata, a Saudi Aramco 82 százalékkal növelte nyereségét az első negyedévben. Az olajárak emelkedéséből nemcsak a szaúdi olajtársaság, de nagy nemzetközi versenytársai, például a BP, a Shell vagy az ExxonMobil is profitáltak. Azt is írta, Brüsszel azzal érvel az embargó bevezetése mellett, hogy az orosz olaj helyettesíthető lesz más országokból, amelyek majd fokozzák a kitermelésüket, csakhogy erre korábban az Egyesült Államoknak sem sikerült rávennie ezeket az országokat, így az unió aligha járna sikerrel.

Eközben több vezető is jelezte, hogy a nagy kitermelőket tömörítő OPEC+-kartell együttműködése fontosabb számára Oroszország megbüntetésénél. Szaúd-Arábia továbbra is fenntartja azt az álláspontját, hogy a globális olajpiacon nincs kínálathiány, és a magas árakat a szűkös finomítói kapacitások okozzák.

A Wifo osztrák gazdaságkutató intézet publikált elemzésében embargó helyett az orosz olajra kivetett importvámot részesítené előnyben. „Az importvámoknak valószínűleg több előnyük is lenne az olajembargóhoz képest. A vámtétel fokozatos emelése révén a hazai gazdaság jobban tudna alkalmazkodni az árhatásokhoz, mint a mennyiség azonnali megvonásához” – áll az elemzésben.

Az Európai Bizottság olajembargóra vonatkozó javaslata súlyos károkat okozna Magyarországnak, hiszen hazánk energiaellátása fizikailag ellehetetlenülne – nyilatkozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Kijelentette: az egység fenntartása csak úgy lehetséges, ha minden tagállam érdekét számításba vesszük, ezért a csővezetékes szállítás mentességet kell hogy élvezzen a szankciók során. „Mindaddig, amíg a Magyarország számára okozott problémát az Európai Bizottság nem oldja meg, nem szavazzuk meg az olajembargóra vonatkozó javaslatot, mert azt nem engedhetjük, hogy a magyar emberekkel fizettessék meg háború árát” – jelentette ki Szijjártó Péter.

Kapcsolódó írásaink

Magyarország nélkül is lehet olajembargó

ĀRobert Habeck arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is lenni szokott az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap