Gazdaság

Az ukrajnai háború megállította a német GDP-növekedést

Az ukrajnai háború és a globális ellátási láncok zavarai lassítják Németország gazdasági kilábalását a járványvédelmi korlátozások miatt bekövetkezett visszaesésből, derül ki a Nemzetközi Valutaalap (IMF) jelentéséből, ugyanakkor az is, hogy a magas energiaárak miatt az inflációs ráta az elmúlt évtizedek legmagasabb szintjére emelkedik – tudatta az MTI.

A fellendülés várhatóan csak 2023-ban indul be igazán, ha az energiaellátás biztonságosan stabil marad, az ellátási láncok zavarai megszűnnek, és elkerülhetőek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos új korlátozások – állapítja meg az IMF a tegnap közzétett jelentésben. Az IMF által felállított alapforgatókönyv kockázatoknak kitett, gyenge fellendülést feltételez, úgy vélik, idén két százalék körüli gazdasági növekedés lesz Németországban, jövőre pedig valamivel két százalék feletti.

A tavaszi prognózisban 2022-re 2,1 százalékos, 2023-ra 2,7 százalékos bővülést vártak. Az IMF szerint a németországi infláció 2022-ben 6,5 százalék körül lesz, 2023-ban pedig 3,5 százalék körülire mérséklődik. A növekedés azonban gyengébb, az infláció magasabb lehet, mint az alapforgatókönyvben. Hozzátették, a fő veszélyt a Németországba és Európába irányuló orosz gázexport tartós és teljes leállítása jelenti. Legalább két évbe telne, mire Németország pótolni tudná a kieső szállításokat.

Kapcsolódó írásaink

Magyarország nélkül is lehet olajembargó

ĀRobert Habeck arra számít, hogy végül úgy lesz, ahogy mindig is lenni szokott az EU-ban, vagyis néhány ország kvázi különjogokat – könnyítést, haladékot – kap