Gazdaság

Javult a magyar lakosság jövedelmi helyzete

Negyedéves adatok

Egy átlagos háztartás jövedelme 414 ezer forintot tett ki, ami a felmérés több mint hatéves történetében rekordszintnek felel meg – közölte az MTI-vel a K & H rendszeres reprezentatív felmérése alapján szombaton.

A pénzintézet, lapunkhoz eljuttatott közleményében hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a 30–59 éves korosztály háztartásainak anyagi helyzetét vizsgáló felmérés válaszadóinak szubjektív anyagi biztonságérzete még csak most kezd felzárkózni a 2018–2020 között mért értékekhez képest. A K & H biztos jövő index nevű, negyedévente készülő kutatása szerint az érintettek csaknem 31 százaléka érzi kifejezetten biztonságosnak a jelenlegi anyagi helyzetét, míg 17 százalékuk viszont kimondottan pesszimista véleményt mondott.

Közleményükből kiderül, hogy átlagosan havi 59 ezer forinttal nőtt a jövedelme azoknak, akik pozitív változásról számoltak be. Továbbá kiemelték: a kedvezőtlen változásról beszámolók aránya csökkent, ugyanis a válaszadók 42–52 százalékának jövedelme volt alacsonyabb a pandémia előtti helyzethez képest.

Kapcsolódó írásaink