Gazdaság

Indulhat az építkezés a Lajtania Parkban

Középpontban a zöld energiaellátás

A 330 hektáros területen a Bezenye és Hegyeshalom határában lévő Lajtania Parkban a német FAKT AG három ütemben mintegy 314 milliárd forint értékű fejlesztést hajt végre.

Indulhat az építkezés a Lajtania Parkban
Nagy István: A fejlesztéssel a magyar mezőgazdaság versenyképessé válik
Fotó: MH/Katona László

Megkezdte az energetikai, digitális és vállalkozói fejlesztéseket az elmúlt hetekben a Fakt AG – adta hírül a társaság. A vállalat az év elején kapta meg a jogerős fejlesztési tervet, így nagyobb sebességre kapcsolhatott az ország legnagyobb beruházása. Bezenye és Hegyeshalom képviselő-testületei január elején hagyták jóvá a FAKT AG tulajdonában lévő telkek övezeti előírásainak módosítását.

A projekt egyik fő szempontja az volt, hogy a közüzemi villamosenergia- és gázhálózatokkal szemben támasztott nagy igényeket a lehető legalacsonyabb szinten tartsák. A tervezett zöld energiaellátás a geotermikus energiát, a fotovoltalikát, a biogázüzemeket és a hidrogént is magába foglalja – írta az Agrokép. Partnerével, az E.ON-nal együtt az Agriculture Park AG fenntartható, megújuló és jövőorientált módon tervezi használni az erőforrásokat. Így hosszú távon CO2-mentes termelést érhetnek el a telephelyen.

A tervek 2019 márciusi bejelentésekor Nagy István agrárminiszter mérföldkőnek nevezte a beruházást, mert véleménye szerint a fejlesztéssel az Agrárminisztérium azon céljai valósulnak meg, hogy a magyar mezőgazdaság versenyképessé váljon, és széles körben elterjedjen a precíziós technológia. Ez az elmúlt évtizedek legnagyobb és legkomplexebb hazai agrár- és élelmiszeripari beruházása – hangsúlyozta, majd hozzátette: a német vállalat ötven hektáron feldolgozó- és logisztikai központot, harminc hektáron üvegházat, ötven hektáron szabadföldi kertészetet hoz létre, ezzel csaknem a teljes magyar zöldség-gyümölcs ágazat termékei számára kiugrási lehetőséget biztosítva.

Kapcsolódó írásaink