Gazdaság

Piaci kudarc drágítja a szélenergiát

Az átgondolatlan energiapolitikával újabb területen sikerült lehetetlen helyzetbe juttatnia magát a Nyugatnak

Az elhibázott piaci politika miatt omolhat össze a szélenergia piaca. A nyugati államok téves zöldenergia-politikájából pedig nevető harmadikként ismét Kína húzhat hasznot.

Piaci kudarc drágítja a szélenergiát
Egyre súlyosabb problémákkal küzdenek a legnagyobb turbinagyártók
Fotó: MH/Katona László

A szélenergia kolosszális piaci kudarca fenyegeti a klímaharcot – figyelmeztet elemzésében a Bloomberg hírügynökség. Habár óriási várakozások övezik a szélenergia elterjedését az amerikai Egyesült Államokban és az európai zöldek között is – mint az egyik legzöldebbnek tartott energia – a klímaváltozás elleni harcban, a realitások itt is átírhatják a számításokat.

Az utóbbi időben ugyanis egyre súlyosabb problémákkal küzdenek a legnagyobb szélturbinagyártók – többek között a Vestas, a General Electric (GE) és a Siemens. A legfőbb nehézségeket a magas nyersanyag- és logisztikai költségek, a tiszta energiára vonatkozó állami és uniós támogatások változása, a turbinák áraira évek óta nehezedő nyomás és az egyre nagyobb gépek építésére irányuló költséges verseny jelenti.

A Bloomberg elemzése emlékeztet, hogy a vállatok problémái nem ma kezdődtek, az első jelek már megmutatkoztak a 2010-es évek közepén, amikor is egyes nyugati államok amellett döntöttek, hogy az addigi jelentős szubven­ciókat élvező területet versenyképsebbé akarják tenni azáltal, hogy megvonják a támogatásokat. Ezzel akarták fokozni a turbinák árának csökkentésére irányuló nyomást, ugyanakkor éppen ellentétes hatást váltott ki.

Ugyanis az új rendszer nem segített azon, hogy a szélerőművek piaca erősen korlátozott. A folyamat általában állami tervezést és helyi jóváhagyást foglal magában, amely még lassítja és költségesebbé is teszi a projektek kivitelezését. Ráadásul ebben az iparágban nagy bizonytalanság jellemzi azt, hogy a jövőben mennyi új beruházásra lesz szükség, ez pedig tovább szűkíti a gyártók lehetőségeit arra, hogy megfelelő profitot termeljenek.

Ezek az ellentétes folyamatok az utóbbi években nagy nyomást helyeztek a piacon meglévő árrésekre. Miközben a gyártók egyre nagyobb méretű, és teljesítményű turbinákat kezdtek építeni, amelyek segítségével ugyan sikerült csökkenteni az szélenergia által termelt áram árát, ugyanakkor ezeknek a gyártási költségei jóval magasabbak.

A fent említett okok miatt a gyártók olyan helyzetbe kerültek, hogy mára képtelenek fenntartani az olcsó szélenergiát, és árat kell emelniük. A Bloomberg adatai szerint a turbinagyártók a tavalyi év második felében 2014 óta a legnagyobb mértékben – a Vestas például húsz százalékkal – emelték az áraikat. Ez pedig valószínűleg megfordítja a szélenergiából származó áram költségeinek több mint egy évtizede tartó csökkenő tendenciáját, ami máig a szélerőművek bővülésének egyik fő ténye­zője volt.

Ezzel párhuzamosan a kínai versenytársak viszont lehetőséget látnak a kialakult helyzetben, és egyre több kínai vállalat kezd külföldi terjeszkedésbe. Ez leginkább az Egyesült Államokat érinthető kényesen, ugyanis az ország egy másik megújulóenergia-termelés, a napelemellátás nagy részében már most is Kínára támaszkodik.

Kapcsolódó írásaink