Gazdaság

Kína feltölti készleteit az olcsó orosz olajból

Miközben az Európai Unió próbál megszabadulni az orosz energiafüggőségtől, és megtiltani az olajimportot, Kína jó üzlet reményében fordult a moszkvai kormányhoz – értesült a Bloomberg.

„Még mindig van lehetőség a készletek feltöltésére, és jó lehetőség lenne számunkra, ha kereskedelmi szempontból vonzó feltételekkel lehetne beszerezni az orosz olajat” – mondta a hírügynökségnek Jane Xie, az árupiaci adatszolgáltatással foglalkozó Kpler vezető iparági elemzője. Peking nem ítélte el az ukrajnai inváziót, és a kínai finomítók folyamatosan vásárolják az orosz olajat, egyesek szerint már egymilliárd hordónyit halmoztak fel belőle. A Világgazdaság úgy fogalmazott: a Reuters szerint húsz, Iránból indított hajó vesztegel Szingapúr közelében.

Nemcsak Kína, Irán is feltölti készleit az orosz olajból. „Oroszország az exportjának majdnem a felét képes átirányítani Délkelet-Ázsiába, elsősorban Kínába, és ez potenciális veszélyt jelent az iráni kőolajkivitel számára” – mondta Hamed Hosszeini, az Iráni Olaj-, Gáz- és Petrolkémiai Exportőrök Szövetségének igazgatótanácsi tagja. Hozzátette, hogy a Kínába szállított Ural típust hordónként kilencdolláros árengedménnyel adták el júniusi szállításra a Brenthez képest, így az irániaknak hordókat 12–15 dolláros árengedményt kellett kínálni, hogy versenyezhessenek vele. India március–április–májusban becslések szerint több mint harmincmillió hordónyi orosz olajat importál, ami a teljes 2021-es mennyiségnek több mint a kétszerese.

Kapcsolódó írásaink