Gazdaság

Hazánk az élvonalban az uniós hírközlési kódex megvalósításában

Koltay András: Az államnak nem szabad teljes mértékben kivonulnia az olyan közszolgáltatások területéről sem, ahol a piaci verseny egészségesen működik

A koronavírus-járvány megmutatta, hogy korszerű hírközlési infrastruktúra nélkül egy ország sem maradhat működő- és
versenyképes. Ez a korszerű infrastruktúra Magyarországon rendelkezésre áll.

Hazánk az élvonalban az uniós hírközlési kódex megvalósításában
Koltay András, az NMHH elnöke
Fotó: MH

Magyarország élen jár az új európai uniós hírközlési kódex implementálásában, a maga teljességé-ben a kódex idehaza az elsők között lett átültetve a gyakorlatba – hangsúlyozta a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke tegnap Győrben.

A győri Széchenyi István Egyetem távközlési tanszéke és az NMHH által szervezett, a távközlés világnapjához kapcsolódó konferencia két kiemelt témája a zöldtávközlés és az űrtávközlés voltak – tudatta a távirati iroda. Az eseményen Koltay András, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság és a Médiatanács elnöke kiemelte: komoly és termékeny az együttműködés a piaci ipari szereplőkkel, ugyanakkor az új hírközlés­szabályozási keretrendszerben a piaci és versenyszempontok mellett a közérdek szempontjait is figyelembe vették. Az elnök hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány és Oroszország ukrajnai háborúja is megmutatta, hogy az államnak nem szabad teljes mértékben kivonulnia az olyan közszolgáltatások területéről sem, ahol a piaci verseny egészségesen működik, és hatékonyan nyújtja a szolgáltatásokat.

A hírközlés is ilyen terület, ahol a verseny szabályozásán túl továbbra is szükség van állami közszolgáltatási és igazgatási intézmények fenntartására – tette hozzá. Elmondta, hogy a járvány tanulsága még az is, hogy korszerű hírközlési infrastruktúra nélkül egyetlenegy ország sem maradhat működő- és versenyképes. Ez a korszerű infrastruktúra Magyarországon rendelkezésre áll – mondta, hozzátéve, hogy ez tette lehetővé a korlátozások idején, hogy az oktatás tovább folyjon és az alapvető szolgáltatások nyújtása se szenvedjen aránytalan károkat.

A távközlési világnap alkalmából rendezett szimpózium idei témája a zöld távközlés, ehhez kapcsolódóan az elnök elmondta, hogy e tekintetben az NMHH-nak is vannak feladatai. Részletezte, hogy egyebek mellett a hálózatépítéssel kapcsolatos tevékenység számos lehetőséget nyújt a környezettudatos megoldások támogatására, emellett a háló-
zattípusok objektív kritériumon alapuló előnyben részesítése is biztosíthatja a célkitűzések elérését.

Kapcsolódó írásaink