Gazdaság

Támogatások a lakáspiac élénküléséhez

Összességében erős lakáspiacról számolhatunk be, a lakásárak mind a tavalyi év végén, mind pedig 2022 elején újabb rekordokat döntöttek – mondta Winkler Sándor a jegybank osztályvezetője a Magyar Nemzeti Bank (MNB) legfrissebb Lakáspiaci Jelentését bemutató sajtótájékoztatón tegnap.

Tavaly 168 ezer lakáspiaci tranzakció valósult meg, ami 15,6 százalékos bővülés a 2020-as, évhez képest. Winkler Sándor elmondta, hogy idén év elején további, mintegy kilencszázalékos bővülést látnak a tranzakciószámban, elsősorban Budapesten látható jelentős növekedés.

A tavalyi negyedik negyedévben a lakásárak országos átlagban rekordmagasnak számító 21,4 százalékos éves dinamikával emelkedtek szemben az egy évvel korábbi 8,9 százalékkal. Budapesten az előző év végén 11,3 százalékkal voltak magasabbak a lakásárak, a vidéki városokban pedig a jelenlegi lakáspiaci ciklusban szintén a legmagasabb, 25 százalékos éves lakásár-növekedés volt tapasztalható.

Az első negyedévben idén további éves alapon 25,3 százalékos drágulás mérhető országosan, vélhetően az emelkedő infláció és a növekvő kamatkörnyezet miatti előrehozott vásárlásoknak is köszönhetően. Az MNB becslése szerint országosan korábban soha nem látott szintre, 18 százalékra emelkedett a lakásárak túlértékeltsége.

Az albérletárak emelkedésének éves dinamikája is elérte a 18 százalékot 2022. márciusra. Tavaly összességé­ben huszonegy százalékkal nőtt a kihelyezett háztartási hitelek volumene, ezen belül a lakáshitelek esetében mintegy negyvenszázalékos volt a növekedés. Az élénk hitelezéshez hozzájárultak a 2021. év elejétől induló új otthonteremtési támogatások és 2021 év végétől az NHP Zöld Otthon Program is. A támogatott és a jegybank által refinanszírozott hitelek növekvő kibocsátása miatt 2022. februárig csak mérsékelt növekedés látható a lakáshitel kamatokban. A bankok fele csökkenő lakáshitel-keresletre számít 2022 második és harmadik negyedévében.

Winkler Sándor kiemelte, az otthonteremtési támogatások jelentős kedvezményt nyújtanak lakásvásárláskor, ezek nélkül csak jelentős pénzügyi kifeszítettség mellett lenne elérhető egy budapesti új lakás. Az MNB szerint a magasabb kamatpálya elsősorban a befektetési célú keresletet fogja vissza a lakáspiacon, a lakhatási célú lakáskereslet csak kissé mérséklődik.

Kapcsolódó írásaink

Kevesebb az ingatlanpiacon az alkulehetőség

ĀA drasztikus fővárosi áremelkedés miatt úgy felpörgött a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt, hogy csökkent az alku lehetősége – összegezte a legfrissebb piaci fejleményeket az Otthon Centrum