Gazdaság

Nagy István: kiemelt a termőföldek védelme

Minden természeti erőforrás véges, ezért az Agrárminisztérium (AM) a termőföld, a legelők, az erdők, a vizes élőhelyek védelmét egyformán fontosnak tekinti – mondta a miniszterjelölt tegnap az Országgyűlés fenntartható fejlődés bizottsága ülésén – írta meg az MTI.

Nagy István: kiemelt a termőföldek védelme
Nagy István a jövőbe mutató megoldásokról beszélt
Fotó: MH/Török Péter

Meghallgatásán Nagy István hangsúlyozta, az új kormányzati ciklusban az AM tevékenységét is a jövőbe mutató megoldások fogják meghatározni. Joggal nevezhető a természeti erőforrások tárcájának, amelyben a természetvédelemmel önálló államtitkárság foglalkozik majd – mondta a politikus. A környezetvédelem a Technológiai és Ipari Minisztériumhoz kerül, amelyet ez a kérdés a legközvetlenebbül érint – tette hozzá Nagy István.

A természetvédelem önálló államtitkárságként vesz részt az agrártárca munkájában, és Nagy István várakozása szerint az eddigieknél hatékonyabban érvényesítheti a környezeti szempontokat azért, hogy a gazdálkodás a következő nemzedékek életében se lehetetlenüljön el. Az AM ezért joggal nevezhető a természeti erőforrások minisztériumának is. Nagy István az eddigi eredmények közül kiemelte a nemzeti parkok igazgatóságainak megerősítését, a természetvédelemért dolgozó intézmények hatékonyságának javítását, a védelem alá vont területek és fajok gyarapodását, az ökoturisztikai fejlesztéseket, valamint a minden eddiginél komolyabb környezeti beruházásokat.

A kormány nem a bürokrácia növelésé­ben, hanem a természethez lehető legközelebbi cselekvésben látja a megoldást. Nagy István a az egyik legfontosabb feladatként említette a védett területek, valamint a partnerségi kapcsolatok bővítését mind a gazdákkal, mind a civilekkel. A miniszterjelölt az ipari beruházásokkal szemben szorgalmazni fogja a termőföldek hatékonyabb védelmét, és továbbra is minden eszközt felhasználna a GMO-mentesség érdekében. Elmondása alapján a klímaváltozással együtt idegen fajok sokasága fenyegeti Magyarországot. Ezeket a gazdák precíziós eszközökkel fékezhetik meg, az agrártárca ezért továbbra is jelentős összegekkel fogja segíteni a mezőgazdaság technológiaváltását.

Kapcsolódó írásaink