Gazdaság

Kevesebb az ingatlanpiacon az alkulehetőség

A drasztikus fővárosi áremelkedés miatt úgy felpörgött a kereslet az olcsóbb ingatlanok iránt, hogy csökkent az alku lehetősége – összegezte a legfrissebb piaci fejleményeket az Otthon Centrum.

Az idei év első három hónapjában a használt házak teljes árengedményének országos átlagértéke 8,7 százalék volt, míg a téglalakások árából 4,9 százalékot, a panelekéből 4,1 százalékot engedtek az eladók. A házak esetében kismértékű emelkedést tapasztalt az Otthon Centrum a tavalyi 8,2 százalékhoz képest. A lakásoknál viszont az elérhető árengedmény mértéke tovább csökkent.

A téglalakásoknál két százalékkal, a panelek esetében 1,6 százalékkal volt alacsonyabb az alku az idei év első három hónapjában, mint a tavalyi évi átlag. A legkisebb alku, 4,1 százalék a panellakásokat jellemezte. Budapesten, valamint a régióközpontokban kicsivel az átlag alatt, míg a megyei jogú városokban 5,6 százalék körül alakult a kialkudható árengedmény.

A kisebb városokban azonban átlag feletti alku jellemezte az év első három hónapját. A fővárosban végbemenő áremelkedés csökkenti az alku esélyét, mert a magas árak miatt egyre többen fordulnak az olcsóbb lakástípusok felé, és ez pörgeti az ingatlanpiacot. Ezt abból is látni, hogy az olcsóbb ingatlanok, például a panelek töltik a legkevesebb időt a piacon – magyarázta Soóki-Tóth Gábor elemzési vezető.

Kapcsolódó írásaink