Gazdaság

Árfelülvizsgálatok az építőiparban

Előzetes megállapodást javasol az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a megrendelőnek és az építési vállalkozónak a költségek változása miatt.

A szövetség tegnapi közleményében azt írták, célszerű megállapodni előre, hogy hogyan kezelik a költségek változását. Az árfelülvizsgálat a közbeszerzéseket is érinti, hiszen az építési feladatok hatvan százalékát az állami, közösségi megrendelések adják. Az ÉVOSZ ezért összefoglalta a Közbeszerzési Hatóság számára az építőanyagok árváltozásait, a Közbeszerzési Tanács pedig az egyeztetések alapján módosította a szerződések megváltoztatására és teljesítésére vonatkozó útmutatóját.

A megkezdett munkákhoz eljárási rendet is készítettek, hogy az érintetteknek se jogtalan előnyük, se hátrányuk ne legyen az előre nem látható árváltozások miatt. A szerződésnek a módosulás minden feltételét tartalmaznia kell, például azt, hogy milyen esetben és mennyivel hosszabbítható meg a teljesítés határideje. A közbeszerzések módosításához kiadott útmutató alkalmazását az ÉVOSZ lakossági építkezéseknél is javasolja.

Kapcsolódó írásaink