Gazdaság

Hosszabbításra érdemes támogatások

Egyes beruházók később is emelhetik egy-egy új építésű lakás vételárát

Több szempontból is indokolt és érdemes lehet a jelenlegi otthonteremtő kedvezmények meghosszabbítása, fenntartása. Ezek ugyanis képesek (valamennyire) ellensúlyozni az építőanyagok drágulását, ami pedig az energiahatékonyságot illeti, szintén nem egy szempontból is érdemes lenne kibővíteni a Zöld Otthon Programot, ösztönözve a vásárlást.

Hosszabbításra érdemes támogatások
Több millió forint megtakarítást jelenthetnek az állami támogatások
Fotó: MH/Katona László

Azt tapasztaljuk, hogy jelenleg a beruházók egy része sem látja pontosan, hogy az építőanyagok árának emelkedése miatt milyen áremeléssel tudja kompenzálni a kivitelezési költések emelkedését, így az elmúlt hetekben több beruházó is jelezte az értékesítések felfüggesztését a már kivitelezési fázisban lévő projekteknél, az új projektekkel pedig nem is kívánnak a piacra lépni a jelenlegi körülmények között – válaszolták lapunk megkeresésére az OTP Ingatlanpont szakértői.

Válaszuk szerint fontos kiemelni, hogy azok, akik most vásárolnak új építésű ingatlanokat, különösen figyelmesen vizsgálják meg az adásvételi szerződés tervezetben a beruházó által esetlegesen alkalmazható áremelésre vonatkozó lehetőségeket. Ugyanis vannak olyan beruházók, akik az adásvételi szerződésben fenntartják a lehetőséget a vételár későbbi emelésére a kivitelezési költségek emelkedésére hivatkozva.

Elmondták még, a jelenleg alkalmazott kormányzati otthonteremtő támogatások ugyan ellensúlyozzák az áremelkedést, azonban a Zöld Otthon Program felfüggesztése miatt az ügyfelek jelenleg inkább kivárnak, hiszen az elmúlt hónapok legnagyobb ösztönzője a pontosan az energiahatékony beruházásokat támogató program kedvező kamata volt.

Megfigyelhető egy másik tendencia is a szakértők válasza szerint: azon ügyfelek, akik viszont készpénzből vásárolnának, megjelentek a piacon, és most válogathatnak az új építésű lakások között. A jelenlegi áremelkedések miatt a piac üdvözölné a támogatások meghosszabbítását és fenntartását, hiszen önmagukban is milliós megtakarítást jelenthetnek a vásárlóknak és az ingatlanpiacot is élénkítik.

A szakértők elmondták még, az OTP Bank folyamatosan követi a piaci eseményeket, és hitelkonstrukcióival törekszik a változó fogyasztói igények kielégítésére. Jelenleg azt látják, hogy az emelkedő ingatlanárak továbbgyűrűző hatásaként, a vásárláskori egyedi élethelyzetekben fellépő költségek megfizetése extra terhet jelenthet a hitelfelvevőknek. A termékkörük személyre szabhatóságát tovább erősítendő most ennek a fogyasztói kihívásnak a megoldásán dolgoznak, így járulva hozzá ahhoz, hogy az ügyfelek könnyebben megvehessék a kiválasztott ingatlant.

Az OTP-csoport szakértői úgy látják, a jelen kamatkörnyezetet figyelembe véve, a Zöld Otthon Program kibővítése – akár más feltételekkel kiegészítve – nagy mértékben hozzá tud járulni az új lakások megvásárlásainak hasonló mértékű fenntartásához.

Kapcsolódó írásaink

Élénkült az új lakások iránti kereslet

ĀA kínálati oldalnak a tavaly ősszel indított Zöld Otthon Program nagy lendületet adott, így idén áprilisban nagyobb volt az új ingatlanok választéka, mint egy évvel korábban

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom