Gazdaság

Reményt ad a lakáshiteleseknek a jegybank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) leáll az agresszív kamatemeléssel az infláció elleni harcban – jelentette be a jegybank alelnöke. A Money.hu szerint ez reményt adhat a lakásvásárlásban gondolkodóknak, a bankok ügyfelekért folytatott versenye miatt moderáltabban emelkedhetnek a következő időszakban a lakáshitelkamatok.

Reményt ad a lakáshiteleseknek a jegybank
Az ügyfelekért folyó verseny visszafogja a lakáshitelkamatok emelkedését
Fotó: MH/Purger Tamás

A Világgazdaság május 12-i konferenciáján Virág Barnabás, a jegybank alelnöke arról beszélt, hogy az MNB az infláció folyamatos emelkedése miatt nem mondhat le a kamatemelés folytatásáról, ám az agresszív kamatemelések időszaka véget ért, ezután fokozatos megközelítésre lehet majd számítani.

A Money.hu szakértői szerint mindez annak fényében jó a hiteleseknek, hogy áprilisban a pénzromlás erősödésére és az orosz–ukrán háború kitörését követő kemény jegybanki döntéseket komoly banki hitelkamat-emelések követték. Miközben márciusra az MNB még 5,26 százalékos átlagkamatot mutatott ki, a Money.hu kalkulátora szerint május elején húszmillió forintos hitelre 6,09 százalékon érhető el a legjobb banki ajánlat.

Ez azt jelenti, hogy aki most a fenti legkedvezőbb kondíciókkal vesz fel kölcsönt, annak 144 300 forintos törlesztőrészletet kell fizetnie. Ez 21 százalékkal magasabb összeg, mint annak az átlagos hitelfelvevőnek a törlesztőrészlete, aki egy éve, 2021 májusában 3,79 százalékos piaci kamat mellett jutott lakáskölcsönhöz, amelyért 119 ezer forintos törlesztést kell jelenleg vállalnia – mutattak rá.

A jegybank moderált további kamatemelése esetén a pénzpiaci referenciakamatok elmúlt hetekben tapasztalt gyors emelkedése is alább hagyhat. A bankok pedig – miután a folyamatos kamatemelések jelentősen visszavetették a hitelkeresletet – az ügyfelekért folyó, egyre kiélezettebb verseny miatt sokkal inkább meggondolják majd, hogy milyen mértékben nyúlnak a lakáshitelkamatokhoz – vélekedtek a szakértők.

Továbbra is fontos, hogy a hitelfelvételben gondolkodók át tudják tekinteni a piaci ajánlatokat, akár tanácsadók segítségével keressék a számukra legmegfelelőbb konstrukciókat – hívták fel a figyelmet a Money.hu szakértői. A bankok hitelajánlatai ugyanis továbbra is jelentős eltérést mutatnak – tették hozzá. A Money.hu kalkulátora szerint ma egy 20 milliós, 20 évre felvett, 10 évre fixált törlesztőrészlettel bíró kölcsön esetében a havi törlesztőrészlet tekintetében a banki ajánlatok 148 és 175 ezer forint között szóródnak. Ez a teljes visszafizetendő összeg esetében is csaknem 20 százalékos különbséget takar – figyelmeztettek a szakértők.

Kapcsolódó írásaink