Gazdaság

Élénkült az új lakások iránti kereslet

A kínálati oldalnak a tavaly ősszel indított Zöld Otthon Program nagy lendületet adott, így idén áprilisban nagyobb volt az új ingatlanok választéka, mint egy évvel korábban

Kevesebb lakás épült az idei első negyedévben, de az első félév vége pörgős lehet az év közepén életbe lépő energiahatékonysági szigorítás miatt, majd tovább lassulhat a tempó – áll az Ingatlan.com tegnapi sajtóközleményében, amely a friss hivatalos adatok értékelése mellett több mint tizenötezer hirdetés alapján mutatja be az újonnan épült lakások piacának helyzetét.

Élénkült az új lakások iránti kereslet
Jót tehet a piacnak, ha tovább folytatódik a Zöld Otthon Program
Fotó: MH/Purger Tamás

Az idei első negyedévben 4528 lakást adtak át az országban, ami 26 százalékos csökkenést jelent az előző évhez képest. „A visszaesés annak is köszönhető, hogy a 2020 év végi lakásátadás-dömping áthúzódhatott a tavalyi év elejére, ami magasra tette a lécet az idei első negyedév számára” – mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője az Ingatlan.com tegnapi közleménye szerint. A lakásépítési kedv fokozódott, ugyanis több mint nyolcezer lakásra adtak ki engedélyt a hatóságok. Ez tizenöt százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit – tette hozzá.

A szakértő úgy fogalmazott: az egymással ellentétes tényezők határozzák meg az új lakások piacát idén. Az év első négy hónapjában a kereslet ugyan elmaradt a tavalyitól, de ötéves távlatban a második legerősebb évkezdetről beszélhetünk. „A kínálati oldalnak a tavaly ősszel indított Zöld Otthon Program nagy lendületet adott, így idén áprilisban nagyobb volt az új lakások választéka, mint egy évvel korábban. Sőt, soha annyi településen nem kínáltak eladásra új lakóingatlanokat, mint most” – magyarázta Balogh László. A Zöld Otthon Program kerete azonban lényegében kimerült, így erről az oldalról nem kap további támogatást az új lakások piaca.

Az új lakások iránti kereslet az elemzés szerint éves szinten 18 százalékkal csökkent az idei év első négy hónapjában, de 11 százalékkal volt magasabb, mint a járvány előtt, azaz 2019 azonos időszakában. A kínálat három százalékkal nőtt, így több mint nyolcezer új lakást kínáltak eladásra országszerte.

Balogh László elmondása szerint az idei első fél évben élénk maradhat az új lakások piaca, elsősorban azért, mert júliusban lép életbe az új energiahatékonysági szabály, amely szerint csak legalább BB-s (korszerű, megújuló energiaforrást is hasznosító) kategóriába tartozó lakóingatlan kaphat használatba vételi engedélyt. Így akik még CC-s besorolású ingatlant építenek, addig át kell adniuk azt. Kiemelte egyúttal, támaszt adhat a piacnak egy újabb, állami vagy jegybanki program, ebből a szempontból kedvező, hogy a Magyar Nemzeti Bank a közelmúltban megszerzett zöldmandátumára hivatkozva nyitottságát fejezte ki arra, hogy folytassa a Zöld Otthon Programot – nyomatékosította a szakértő.

Kapcsolódó írásaink