Gazdaság

A bányatörvény is az ellátásbiztonságot hivatott garantálni

Cél, hogy a hazai vásárlók minden időben folyamatosan és tisztességes áron férhessenek hozzá a magyarországi termelésű építőipari alapanyagokhoz

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának intézkedései indokoltak, arányosak és észszerűek, amelyeket meg fogunk védeni – jelentette ki Biró Marcell, a hivatal elnöke szombaton Zalakaroson. Szerinte ma olyan időket élünk, ahol az ellátásbiztonságnak időközönként igenis felül kell írnia az üzleti megfontolásokat.

Készültek bírósági feljelentések, valamint alkotmányossági és az európai bizottság számára írt beadványok. Ezek az akciók kivétel nélkül a hazai piacon szereplő, külföldi kézben lévő vállalkozások oldaláról indultak. Ez van akkor, amikor a 90-es évek privatizációja okán olyan helyzetet örököl az ország, amelyben a kitermelhető, az építőiparban felhasználható ásványi nyersanyagok szempontjából a legnagyobbnak számító bányavállalatok közül az első öt, valamint a tíz legnagyobb árbevétellel rendelkező cég közül egy sincs többségi magyar tulajdonban. A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának (SZTFH) intézkedései indokoltak, arányosak és észszerűek, amelyeket meg fogunk védeni – hangsúlyozta Biró Marcell, a hatóság elnöke Zalakaroson, a XXIV. Bányászati Szakigazgatási Konferencián megtartott beszédében.

Előadásában az SZTFH elnöke rámutatott, válságok idején nem tankönyvízű megoldásokra van szükség, mert mint mondta, ilyenkor nincs normatív gazdaságpolitika, be kell avatkozni. Rámutatott arra is, hogy a hatóság számára nem kérdés, hogy ma olyan időket élünk, amikor az ellátásbiztonságnak időközönként igenis felül kell írnia az üzleti megfontolásokat. Felidézte, az Országgyűlés a piaci folyamatok tükrében tavaly decemberben megszavazta a bányatörvény módosítását, amelynek célja, hogy a hazai vásárlók minden időben folyamatosan és tisztességes áron férhessenek hozzá a magyarországi termelésű építőipari alapanyagokhoz.

Szólt arról is, hogy a törvénymódosítás összességében a piac befolyásolására képes bányavállalatokra vonatkozik, azaz az évi hárommilliárd forintnál nagyobb árbevételűekre, illetve azokra, amelyek legalább ötmillió köbméter ásványvagyonnal rendelkező bányát birtokolnak. Ez utóbbi vállalatokból hatvankettő van az országban, és összesen kilencvenkilenc ilyen bányatelket kezelnek.

Szólt arról is, hogy a jogszabály-módosítás felhatalmazza a hatóságot egy, a piacfelügyeleti intézkedésre okot adó állapot bevezetésére, amelynek segítségével érdemben intézkedhet az ellátás folyamatossága biztosításának érdekében. A speciális állapot bevezetésére az adhat okot, ha az előző év azonos időszakához viszonyított építőalapanyag-ipari havi árindex értéke tizenkét hónapon belül legalább két alkalommal meghaladja az ötszázalékos szintet – tette hozzá. Az országgyűlési felhatalmazás útján kiszélesített, hatósági piacfelügyeleti eszköztár ezek mentén lehetővé teszi a nemzeti szuverenitás erősítését, valamint lehetőséget biztosít a magyar családok és a hazai gazdasági szereplők érdekeinek hosszú távú védelmére, amelyek alapvető célok a hatóság számára – zárta beszédét az SZTFH elnöke.

Kapcsolódó írásaink

Példátlan növekedés a magyar építőiparban

ĀAz otthonteremtési és -felújítási támogatások, az ötszázalékos újlakás-áfa, valamint az illetékmentesség is tovább fűthetik az ingatlanpiacot és az építőipari konjunktúrát idén