Gazdaság

Spanyolország árplafonnal védekezik az elszabaduló rezsidíjak ellen

Egyéves árstop

Árplafont vezet be a spanyol kormány az áram előállításához használt földgázra a következő egy évre – jelentette be Teresa Ribera ökológiai átmenetért felelős miniszterelnök-helyettes a kabinet rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatón pénteken Madridban.

A miniszterelnök-helyettes ismertetése szerint a rendelet értelmében az első fél évben átlagosan megawattóránként negyven euróba fog kerülni az elektromos energia megtermeléséhez szükséges gáz, amely mintegy fele az elmúlt negyedéves átlagárnak. A második fél évben hónapról hónapra emelik majd az árplafont, amíg eléri a megawattóránkénti 48,8 eurós átlagárat – részletezte.

A kormány számításai szerint a döntés hatására a villamos energia átlagára a jelenlegi megawattóránkénti 210 euróról 130 euróra csökken egy év alatt – hangsúlyozta Teresa Ribera. A miniszter kitért arra, hogy az árcsökkenés eltérő mértékben, de minden fogyasztót érint majd, lesznek, akiknél meghaladhatja a harminc százalékot is. Az elkészült rendeletet még jóvá kell hagynia az Európai Bizottságnak, amely előzetesen már engedélyt adott.

Kapcsolódó írásaink