Gazdaság

A csővezetékes szállításnak mentességet kell kapnia az olajembargó alól

Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók áprilisban is, míg több európai fővárosban kiugróan nőttek a lakossági áramárak

Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként a fogyasztók által fizetett villamosenergia- és földgázárat jogszabályok rögzítik és tartják fixen. Hatalmas károkat okozna hazánknak, ha a brüsszeli javaslat hatályba lépne, amely a jelenlegi formájában lerombolná hazánk energiabiztonságát.

A csővezetékes szállításnak mentességet  kell kapnia az olajembargó alól
Szijjártó: Hatalmas károkat okozna hazánknak a jelenlegi brüsszeli javaslat
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldal

Európa legalacsonyabb energiaáraival kalkulálhattak a magyar lakossági fogyasztók áprilisban is a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) nemzetközi ár-összehasonlító vizsgálata szerint. A közlemény szerint a földgáz lakossági átlagára 2,79 eurócent/kWh volt, amely a felmérésben szereplő fővárosok között a legalacsonyabb, és kevesebb az előző havinál.

A villamos energia átlagára 10,32 eurócent/kWh volt, ami a vizsgált fővárosok listájában a második legkedvezőbb. Kitértek arra, hogy áprilisban több európai fővárosban is kiugróan nőttek a lakossági áramárak. Magyarországon a rezsicsökkentés eredményeként az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztók által fizetett villamosenergia- és földgázárat jogszabályok rögzítik és tartják fixen, azaz a magyar lakosság védett a piacokon kialakult áremelkedésekkel szemben – emelte ki közleményében a MEKH.

Az Európai Bizottságnak nincs olyan javaslata, amely kezelni tudná egy esetleges orosz olajembargó negatív hatásait, ezért a kormány az eredeti álláspontját fogja képviselni, miszerint ezen tilalom alól a csővezetékes szállításnak kivételt kell képeznie – közölte a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a közösségi oldalán.

A tárcavezető arra figyelmeztetett, hogy hatalmas károkat okozna Magyarország számára, ha a brüsszeli javaslat a jelenlegi formájában hatályba lépne, az ugyanis teljes mértékben lerombolná hazánk jelenleg stabil lábakon álló energiabiztonságát.

Az intézkedés az üzemanyagár körülbelül ötvenöt–hatvanszázalékos növekedését eredményezné, szakértők literenként legalább hétszáz forintos benzinnel és nyolcszáz forintos gázolajjal kalkulálnak, ez ráadásul minden más termék árában is megjelenne a tárcavezető szerint. „Világossá tettük az Európai Bizottság számára, hogy mi csak akkor tudjuk megszavazni a javaslatot, ha a Brüsszel által kreált problémára Brüsszel megoldást is javasol” – szögezte le.

„Nemcsak az olajfinomítóink több százmillió dolláros átalakítására vonatkozóan, nemcsak a Magyarországra Horvátországon keresztül vezető kőolajvezeték több százmillió dolláros kapacitásnövelésére vonatkozóan várunk el ilyen javaslatot, hanem a magyar gazdaság jövőjével kapcsolatban is, hiszen a javaslat felér egy atombombával” – tette hozzá.

Szijjártó Péter kiemelte: mindez sok-sok mil­liárd eurós nagyságrendű modernizációs programot igényelne a magyar energiaellátás szerkezetében. Majd rámutatott, az eddigi tárgyalásokon egyértelművé vált, hogy Brüsszelnek erre nézve nincsenek elfogadható megoldásai. Ezért a kormány visszatér eredeti álláspontjához, miszerint csakis akkor reális az Oroszországgal szembeni olajembargó bevezetése, ha az kizárólag a tengeri szállítási útvonalakra vonatkozna, míg a csővezetékes tranzit teljes mértékben kivételt kapna – hangsúlyozta a miniszter.

Kapcsolódó írásaink