Gazdaság

Költségvetési egyensúly

Külkereskedelmi egyenleg

Az államháztartás önkormányzatok nélkül számolt központi alrendszere április végén 2635,6 milliárd forintos hiányt mutatott – közölte tegnap a Pénzügyminisztérium (PM).

Költségvetési egyensúly
A gyógyító-megelőző ellátás 709,1 milliárd forintba került április végéig
Fotó: MH/Purger Tamás

A központi költségvetés 2669,7 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 18,7 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 52,8 milliárd forintos többletet értek el az év első négy hónapjában – tájékoztattak. Az áprilisi hiány 325,9 milliárd forint volt a márciusi 875,7 és a februári 1584,95 milliárd forint kiadási többletet követően, az első négy hónapban kialakult hiány a 3152,7 milliárd forintban előirányzott éves összeg 83,6 százaléka. Hozzátették: a központi alrendszer négyhavi hiánya két és félszerese az egy évvel korábbi, 1043,6 mil-liárd forintos deficitnek. A nyugellátásokra 1679,6 milliárd forintot, a gyógyító-megelőző ellátásra pedig 709,1 milliárd forintot fizetett ki a kormány április végéig – emelték ki.

A közlemény hangsúlyozta: a háború okozta, kiszámíthatatlan világgazdasági környezetben is meg kell őrizni Magyarország stabilitását és a költségvetés egyensúlyát, ezért a kormány elkötelezett az egyensúlyi mutatók javítása mellett. A PM számításai szerint 4,3 százalékos gazdasági növekedés, a GDP 76,1 százalékára javuló államadósság és 4,9 százalékos költségvetési hiány várható az idei évre – tájékoztattak. A következő négy évben is magas ütemű gazdasági növekedéssel, az államadósság és a költségvetési hiány folyamatos csökkentésével számol a kormány – tették hozzá.

Kapcsolódó írásaink