Gazdaság

Nőtt az Európába érkező orosz földgáz mennyisége

Magyarországnak hosszú távú megállapodása van Oroszországgal, amely a rezsicsökkentéssel együtt feltétele annak, hogy a magyar emberek elfogadható áron kapják a gázt

Az előző két hónap rendkívül alacsony értékeihez képest márciusban nőtt az Európába érkező orosz földgáz mennyisége, bár az továbbra is elmaradt az egy évvel korábban szállítottétól – írta a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) márciusi földgázpiaci elemzésében.

Nőtt az Európába érkező orosz földgáz mennyisége
Tározóink töltöttsége az elmúlt időszakra jóval magasabb volt az uniós átlagnál
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Márciusban az Európai Uniónak az orosz–ukrán háborúhoz kapcso-lódó szankcióival kapcsolatos várakozások mozgatták az európai gázpiacokat. A hónap elején a másnapi árak a megawattóránként 120 euróról 217 euróig emelkedtek, majd amikor kiderült, hogy a szankciók egyelőre nem érintik az energiahordozókat, az árak 100–130 euró között konszolidálódtak.

Emlékeztettek arra, hogy emelkedtek a jövő évi földgáz árát befolyásoló tényezők árai is, ugyanis márciusban a szén euróban számított ára 25,99 százalékkal, az olaj ára 10,16 százalékkal növekedett, a szén-dioxid-kvóta ára ugyanakkor 6,48 százalékkal csökkent.

Ahogy arról már lapunk korábban beszámolt, a magyar kormány álláspontja nem változott: az energiaárak extrém magasak, de Magyarországnak hosszú távú megállapodása van Oroszországgal, amely a rezsicsökkentéssel együtt feltétele annak, hogy a magyar emberek elfogadható áron kapják a gázt. A magyar gáztározók feltöltöttsége az elmúlt fűtési időszak előtt jóval magasabb volt az uniós  átlagnál, és minden le-hetőség adott a megfelelő feltöltöttségi szint ismételt eléréséhez – közölte Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára.

Brüsszel folyamatosan nyomást gyakorol az egyes tagállamokra annak érdekében, hogy az orosz importszén után most már a kőolajra is szankciót vessenek ki, nem véve tekintetbe ennek súlyos gazdasági következményeit az adott orszá-gokra nézve – mondta Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő. Az orosz kőolaj és földgáz nélkül a magyar gazdaság egész egysze-rűen összeroppanna, és az eddigi-nél is sokkolóbb energiaárakkal szembesülnénk, mivel ezeket az energiaforrásokat nem lehet egyik napról a másikra pótolni.

„Magyarország jelenleg biztos, stabil energiaellátását a szankciós csomag atombombaként lerombolná, ezzel ugyanis a magyar gazdaság működéséhez szükséges mennyiségű kőolaj beszerzése lehetetlenné válna” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A most javasolt brüsszeli csomag hétszáz forintos benzin- és nyolcszáz forintos gázolajárat jelentene Magyarországon. Leszögezte: „Nem fogjuk megszavazni az újabb brüsszeli szankciós csomagot, amíg nincs megoldás a magyar energiabiztonságra.”

Kapcsolódó írásaink

Ismét nőtt a hazai energiafogyasztás

ĀMárciusban is extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia-piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték, amire nagy hatással voltak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos hírek