Gazdaság

Lopakodó brüsszeli hatalomszerzés

Emelkedhet az energia­ár a javaslattal

Európa egyik legnagyobb konzultációsorozatának eredményeit egyes brüsszeli erőcsoportok a tagországok jogainak megnyirbálására akarják felhasználni. Ez a Klímapolitikai Intézet álláspontja a tegnap lezárult Európa jövője konferenciasorozatról.

Lopakodó brüsszeli hatalomszerzés
Litkei Máté: A javaslatok közül egyik sem tartalmazta az energiauniót
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Az Európa jövője konferenciasorozat mintegy ötvenezer résztvevőjének véleményét negyvenkilenc fő javaslat és mintegy háromszázharminc további ajánlás formájában összegezték, amely magyarul is elérhető. Guy Verhof-stadt, az Európai Parlament Újítsuk meg Európát frakcióvezetője a konzultáció legfőbb tanulságai kapcsán arról beszélt a Euronewsnak, hogy mielőbb erősíteni kell az energiauniót, és fel kell számolni a vétójog intézményét az EU-n belül. A volt belga miniszterelnök problémaként fogalmazza meg, hogy az energiamixről még mindig nemzeti szinten születnek döntések – közölte tegnap a Klímapolitikai Intézet lapunknak megküldött anyagában.

Az intézet a közleményben arra is kitért, a konferenciasorozat több száz felvetése közül valójában egy sem javasolja konkrétan az energiaunió létrehozását. A dokumentum érinti a közös energiabeszerzés fontosságát, valamint egy ponton megemlíti, hogy a meglévő európai energiaügynökségeket egy európai szervben kellene összevonni, de ennek mindössze a megújulóenergia-fejlesztések koordinálása és az ismeretek megosztásának előmozdítása lenne a célja. Sőt, a dokumentum az energia kapcsán azt mondja, a helyi és regionális hatóságok szerepét el kell ismerni.Az összefoglalóból kiderül, Guy Verhofstadt állítja azt is, hogy az uniós állampolgároktól érkező egyik legfőbb javaslat a vétójog megszüntetése az Európai Unióban.

A Klímapolitikai Intézet igazgatója, Litkei Máté szerint, „Verhofstadt az EU állampolgárainak véleményére hivatkozva egyértelműen mást mond az energiaunióról és a vétójogról, mint ami az Európa jövőjéről szóló konferenciasorozat végső következtetéseiből kiolvasható”. Mind az uniós energiapolitikai keret átdolgozása, mind a tagállami vétó ötlete abba az irányba mutat, hogy Brüsszel további jogosítványokat próbál elvonni a tagállamok kormányaitól és parlamentjeitől. Az energiaunió ötlete figyelmen kívül hagyja azt az eddig mindenki által elfogadott elvet, hogy az egyes országok technológiasemleges módon, a saját adottságaikhoz mérten állíthassák össze energiamixüket és a 2050-re vállalt karbonsemlegességhez vezető útitervet.

Kapcsolódó írásaink