Gazdaság

A ma beruházása a jövő növekedése

Megnyílt a május 13-áig nyitva tartó ipari szakkiállításcsokor, az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítás, a Hungexpo Budapest Kongresszusi és Kiállítási Központban. A kiállítók között képviseltette magát az Ikarus Global Zrt. is az Ikarus 120e autóbusszal.

A ma beruházása a jövő növekedése
A háromnapos járműipari kiállításon az Ikarus a tisztán elektromos 120e típust mutatta be
Fotó: MH / Purger Tamás

Az utóbbi évek legnagyobb fejlesztése valósult meg a Hungexpo területén, megújultak a pavilonok, új főbejárat és újabb csarnokok épültek. Mindez egy világjárvány alatt, bízva abban, hogy a járványt fellendülés követi – kezdte beszédét kedden az Ipar Napjai nemzetközi ipari, a Mach-Tech nemzetközi gépgyártás-technológiai, hegesztéstechnikai és az Automotive Hungary nemzetközi járműipari beszállítói szakkiállítások megnyitóján Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója. Beszélt arról is, a háború a világgazdaságot sokkolta, ismét lassul a növekedés, a beszállítói láncok akadoznak, nehéz helyzetbe kerültek az autógyártók a chiphiány miatt, ilyen időszakban kihívást jelent minden befektetés. A jövő a robotizációé, a mesterséges intelligenciáé, az alternatív hajtásé – jelentette ki a vezérigazgató a háromnapos rendezvény tartalmára, technológiájára utalva.

Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója
Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója
Fotó: MH / Purger Tamás

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára először köszönetet mondott a vállalkozóknak, amiért megtartották munkavállalóikat és nem halasztották el beruházásaikat. Felidézte, a magyar válságkezelés módja eltért a más országokban bevett gyakorlattól, mert szemben a segélyezésalapú támogatással hazánkban ahhoz adtak támogatást, hogy a cégek ne küldjék el a dolgozóikat. Az ITM államtitkára kiemelte, az orosz–ukrán háború veszélyt jelent a békére, a biztonságra, az energiaellátásra és a Magyarországon működő iparvállalatok számára is az ellátási láncok széttöredezése miatt. Az időben felismert veszély ugyanakkor hatalmas lehetőség is egyben – mutatott rá György László, mert szerinte aki ma beruház, hosszabb szállítási határidőkkel szembesül,  tovább tarthat egy eszközbeszerzés, és negyven százalékkal többe kerülhetnek a beszerzendő tételek, ugyanakkor most van lehetőség a világszerte megnövekedett keresletet kielégíteni. Emlékeztetett arra is, hogy a járvány alatt idehaza a beruházási ráta GDP-arányosan 27 százalék felett maradt, míg a V4-régióban ez húsz százalék volt, az uniós átlag pedig 22. A ma beruházása a jövő növekedése – jelentette ki az államtitkár.

György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára
György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságstratégiáért és -szabályozásért felelős államtitkára
Fotó: MH / Purger Tamás

Rámutatott, az unió a világ legnagyobb fogyasztói piaca félmilliárdos lakosságával. Előnyt jelenthet, hogy baráti országokból szolgálják ki egymást a partnerek, a NATO-tagság is vonzóvá tesz bennünket a különféle folyamatokban. A háború következményeként a hazánkból kitelepített kapacitásokat visszahozhatják, ez az igényeket is megnövelheti. A magyar és külföldi vállalkozások azért kapnak támogatást, hogy otthonuknak érezhessék hazánkat, jó hírét keltve. Az államtitkár szerint a tudásbázis hasznosítása miatt növelték meg az egyetemek működési keretét és költenek azokra 2700 milliárdot öt év alatt.

Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke
Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke
Fotó: MH / Purger Tamás

Lepsényi István, a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség elnöke nagyvállalatok képviselőivel írt alá szándéknyilatkozatot a hidrogén alapú teherszállítás és kapcsolódó töltőinfrastruktúra magyarországi fejlesztéséről.

Igazi környezetvédelem
Igazi környezetvédelem
Fotó: MH/Purger Tamás

A kiállításon a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségével való együttműködés keretében mutatta meg legújabb elektromos buszát az Ikarus. A 125 éves magyar buszgyártó legújabb fejlesztése iránt ezúttal is nagy volt az érdeklődés. Az Ikarus 120e, a környezetvédelmi elvárásokkal teljes összhangban zéró emisszióval akár háromszáz kilométer megtételére is képes az akkumulátora egyszeri feltöltésével. A jármű túl van a tesztelési fázisokon az ország több nagyvárosában, többek között Pécsett, Székesfehérváron, Kaposváron már a mindennapi városi közlekedés része. A korábbi tapasztalatok alapján jól vezethető Ikarus 120e busz utastere és műszaki megoldásai sem hétköznapiak, ezt mutatja a középső ajtó közelében lévő kapaszkodók kialakítása, valamint szintén a jármű közepén, az üléseknél elhelyezett két-két USB-töltő. A fedélzeti kamerarendszer sem szokványos, képes a hátrahagyott értékeket, a szemetelést, valamint az esetleges rongálást is detektálni. Tankó Zoltán, az Ikarus Global Zrt. vezérigazgatója lapunk kérdésére elmondta, hogy a jármű az exportpiacokon is népszerű, Németország az első megrendelőik között már ebben a hónapban várja az új elektromos Ikarus buszokat.

Kapcsolódó írásaink