Gazdaság

Megkerülhetetlen az orosz kőolaj és az atom­energia

Először valós és versenyképes árú alternatív szállítási útvonalakat/forrásokat kellene találni, azután hozni szankciós döntést, és nem fordítva – jelentette ki a szakértő

Minden tagállam más-más földrajzi adottságokkal, gazdasági lehetőségekkel, műszaki és infrastrukturális lehetőségekkel rendelkezik, az energiamix meghatározásának joga pedig szuverén tagállami hatáskör. A Mol százhalombattai és pozsonyi fino­mítóit az orosz kőolaj feldolgozására tervezték, erről átállítani időigényes és rendkívül költséges lenne, valamint az ellátásbiztonságot veszélyeztetné.

Megkerülhetetlen az orosz kőolaj és az atom­energia
A valós ellátásbiztonságot csak az atomenergiával lehet garantálni
Fotó: MH

Brüsszel folyamatosan nyomást gyakorol az egyes tagállamokra annak érdekében, hogy az orosz importszén után most már a kőolajra is szankciót vessenek ki, nem véve tekintetbe ennek súlyos gazdasági következményeit az adott országokra nézve – mondta lapunk megkeresésére Hárfás Zsolt atomenergetikai szakértő.

Kifejtette, az európai emberekkel és az iparral szemben is abszolút felelőtlen döntés lenne az orosz energiaszektort érintő bármilyen további szankció bevezetése, sőt jelen pillanatban a kérdés folyamatos lebegtetése is roppant káros, hiszen drasztikus árakat és inflációt generál. Az unió fő szempontjának az energetikai terén az ellátásbiztonság garantálása mellett a megfizethetőségnek kellene lennie, de egyelőre a politikai szempontok ezeket a szempontokat felülírják – mutatott rá a szakértő.

Hangsúlyozta, az energetika nem ideológiai, filozófiai vagy érzelmi kérdés. Az orosz kőolaj és földgáz nélkül a magyar gazdaság egész egyszerűen összeroppanna, és az eddiginél is sokkolóbb energiaárakkal szembesülnénk, mivel ezeket az energiaforrásokat nem lehet egyik napról a másikra pótolni. A kőolaj- és földgázszállításhoz ugyanis három dolog kell: olaj és gáz, valamint szállítóvezetékek.

Magyarország nem rendelkezik tengerparttal, arról nem is beszélve, hogy az importált kőolaj 64 százaléka Oroszországból származik, a Mol százhalombattai és pozsonyi finomítóit alapvetően az orosz keverék kőolaj feldolgozására tervezték meg, más típusú kőolajat max. 35 százalékban tud felhasználni. A finomítók átalakítása éveket és euró százmilliókat igényelne, miközben az ellátást folyamatosan kellene biztosítani. Tehát a hírekben szereplő hazánk és Szlovákia számára szóló 2023 végéig történő esetleges mentesítés egész egyszerűen még a szükséges mennyiségű alternatív kőolajforrás rendelkezésre állása esetén sem lenne elegendő.

Hárfás Zsolt szerint az orosz kőolajat érintő brüsszeli szankció „célja” végeredményképpen nem fog teljesülni, hiszen ha nem kell Európának, akkor Oroszország a – szankció miatt – megemelkedett áron el tudja azt adni más országoknak. Emiatt az Európai Unió kénytelen lesz magasabb áron venni más térségekből olajat, ha egyáltalán lesz elegendő mennyiség. Először valós és versenyképes árú alternatív szállítási útvonalakat/forrásokat kellene találni, azután hozni szankciós döntést, és nem fordítva – hívta fel a figyelmet. Egy Oroszország elleni újabb energetikai szankció súlyos hatással lenne az egész unióra. Ezt vizionálja Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter is, aki szerint az EU azonnali tilalma egyértelműen megemelné a globális olajárakat.

Tudomásul kell venni, hogy minden tagállam más-más földrajzi adottságokkal, gazdasági lehetőségekkel, műszaki és infrastrukturális lehetőségekkel rendelkezik, az energiamix meghatározásának joga pedig szuverén tagállami hatáskör.

A jelenlegi orosz–ukrán konfliktus arra is rávilágít, hogy valós ellátásbiztonságot kizárólag az atomenergiával lehet garantálni. A friss nukleáris üzemanyag szállítása repülővel is megoldható, az elmúlt időszakban Magyarországra és Szlovákiába is ilyen módon érkezett orosz üzemanyag. Ráadásul egyszerűen lehet több évre elegendő tartalékot képezni belőle. Az atomerőművek ugyanakkor kiváló eszközei a gázfüggőség csökkentésének. Csak a Paks 2 atomerőmű 2400 MW-nyi kapacitása éves szinten 4,5 milliárd köbméter földgázt tud kiváltani.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a hazai ellátásbiztonság garantálásához, valamint a meg­fizethető energiaárakhoz elengedhetetlen az orosz kőolaj, földgáz, a friss nukleáris üzemanyag, valamint a Paks 2 atomerőmű megépítése is. Ezért hazánknak továbbra is el kell utasítania minden olyan szankciót, amely ezeket bármilyen módon érintené. Ez az ország érdeke. 

Kapcsolódó írásaink

Ismét nőtt a hazai energiafogyasztás

ĀMárciusban is extrém változékonyság jellemezte a villamosenergia-piacokat, az árak a földgázárak rendkívüli kilengéseit követték, amire nagy hatással voltak az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos hírek

Egekben a világ olajbevételei

Ā2022-ben eddig már mintegy 2,5 ezer milliárd dollár bevételt könyvelhettek el az olajkitermelő országok államháztartásai, így megdöntve a 2011-es 2,1 ezer milliárd dolláros rekordot