Gazdaság

Balatonfüred az egyik legdrágább település

Értékőrző ingatlanok

Balatonfüreden és környékén kérték átlagosan a legtöbbet a használt lakásokért a Balaton környékén tavaly, négyzetméterenként átlagosan csaknem 640 ezer forintot, és a használt lakásokra jellemző árszint is itt volt a legmagasabb, majdnem ötvenmillió forint, derült ki a Takarék Indexből, a Magyar Bankholdinghoz tartozó Takarék Jelzálogbank kutatásából.

A 2015 óta tartó ingatlanár-növekedés 90–200 százalékos volt a tó környékén, ahol az utóbbi években jelentősen nőtt a kereslet, az otthoni munkavégzés terjedésével párhuzamosan pedig a beköltözők száma, illetve a fejlesztési kedv és ennek nyomán a lakásmegújulási ráta is. Az átlagos négyzetméter- és lakásárak között azonban több mint háromszoros, de akár csaknem ötszörös különbségek is előfordulnak járásonként. Jelentős, 25–60 százalék közötti a vízpart prémiuma. A Balaton környékén a 2008–2009-es gazdasági válságot követően sem csökkentek az árak, az ottani ingatlanok az országos visszaesés ellenére is tartották értéküket.

Kapcsolódó írásaink

Élénkült az új lakások iránti kereslet

ĀA kínálati oldalnak a tavaly ősszel indított Zöld Otthon Program nagy lendületet adott, így idén áprilisban nagyobb volt az új ingatlanok választéka, mint egy évvel korábban