Gazdaság

Az ipar hozzájárulhatott az első negyedévi gazdasági növekedéshez

Márciusban 3,6 százalékkal nőtt az ipari termelés az egy évvel korábbihoz mérve, munkanaphatástól megtisztítva 4,2 százalékos volt a növekedés. Az első negyedévben az ipar teljesítménye 5,5 százalékkal volt nagyobb, mint a múlt év első három hónapjában – közölte első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal pénteken. Az elemzők szerint az első negyedévben az iparban hozzáadott érték jelentősen hozzájárult a GDP növekedéséhez.

Az ipar hozzájárulhatott az első negyedévi gazdasági növekedéshez
A magyar ipar hagyományos meghajtású járművek és alkatrészek előállítására szakosodott
Fotó: MH/Katona László

Az ipari termelés márciusban a várakozásoknak megfelelően alakult – állapította meg Regős Gábor, a Századvég Konjunktúrakutató makrogazdasági üzletágának vezetője. A márciusi adatokban már megjelenhetett az orosz–ukrán háború hatása, ami súlyosbíthatta az alapanyaghiányt, illetve szállítási nehézségeket – mutatott rá. Az első három hónap adatai alapján az ipar az első negyedévben hozzá tudott járulni a gazdasági növekedéshez. Ez a hozzájárulás fenntartható lenne a magas kereslet és az alacsony bázis alapján, ám az alapanyaghiány a következő időszakban visszafoghatja a termelést – figyelmeztetett.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője kommentárjában kiemelte: megtört az első két hónap dinamikus növekedése, ugyanis a háború kitörését követően márciusban az autóipari vállalatok sorra csökkentették az üzemórákat az alkatrészhiány miatt. Az ipar első negyedévi teljesítménye mellett, figyelembe véve a kiskereskedelmi forgalom rendkívül erőteljes növekményét meglehetősen dinamikus GDP-növekedés képe rajzolódik ki – közölte. Az ING várakozása szerint – a negyedik negyedévhez hasonló – hét százalék körüli vagy még annál is erőteljesebb éves GDP-növekedést hozhatott az idei első negyedév.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője szerint felülmúlta a várakozásokat az ipari termelés növekedése. Az első negyedévi 5,5 százalékos bővülés érdemi gyorsulás a tavalyi utolsó negyedévben mért 1,7 százalékhoz képest, ezzel a tavalyi negyedik negyedévhez képest 4,2 százalékosra gyorsulhatott az ipari termelés növekedése, és ez érdemben hozzájárult a GDP növekedéséhez. A Magyar Bankholding szakértői fokozatos élénkülésre számítanak, idén bázishatások és új kapacitások üzembe helyezése miatt, de jelentős bizonytalanságok mellett öt-hat százalék körüli növekedést várnak a tavalyi 9,6 százalék után.

Nagy János, az Erste Bank makrogazdasági elemzője kiemelte: a járműipar gyengélkedése ellenére van potenciál a termelés növekedésében, ugyanakkor a rövid távú kilátásokat továbbra is köd borítja. Középtávon a járműipar már évek óta zajló átalakulása is kockázatokat rejt magába, mert a magyar autóipari szereplők többsége az egyre jobban visszaszoruló hagyományos meghajtású járművek és az azokhoz szükséges alkatrészek előállítására és beszállítására szakosodott, miközben az alternatív meghajtások számottevően kevesebb alkatrészt igényelnek – fejtette ki.

Kapcsolódó írásaink