Gazdaság

Recesszióba lökhetik az energetikai szankciók a hazai gazdaságot

Magyarország energiaellátása jelenleg zavartalan, és az ország felkészült egy esetleges földgázellátási zavar kezelésére is. Az elmúlt évtizedben kiépült határkeresztező vezetékek, a hosszú távú szállítási szerződések, az európai összehasonlításban is magas stratégiai földgázkészlet, valamint a hazai termelés megfelelően garantálja az ellátásbiztonságot – mondta Horváth Péter János.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) elnöke az Egerben megtartott XXXII. Nemzetközi Olaj-és Gázipari Konferencián tartott előadásában áttekintést adott az orosz–ukrán háború energetikát érintő kérdéseiről, bemutatta az Európai Unió tervezett intézkedéseit és azok lehetséges hatásait, valamint értékelte a hazai földgázszektor lehetőségeit egy lehetséges ellátási zavar esetén.

Horváth Péter János hangsúlyozta, hogy a szankciók lebegtetése például a szankcionálandó fél bevételeinek növekedéséhez vezetett, hiszen már a fenyegetés is elég volt ahhoz, hogy a háború kitörését követően rekordmagasra emelkedjenek a gáztőzsdei árak. Ennek eredményeként Oroszország energiából származó bevételei 2022-ben várhatóan magasabbak lesznek.

A MEKH elnöke kijelentette, hogy Magyarország az orosz energiabehozatalt érintő szankciókat továbbra sem támogatja, hason-lóan azokhoz a közép-európai tagállamokhoz, amelyek jelentősen függenek az orosz gáztól, és nem képesek annak rövid vagy akár középtávon való kiváltására. A szankciók még azon tagállamok számára is jelentős gazdasági sokkot okoznának, amelyek képesek lennének az orosz gázt alternatív forrásokkal helyettesíteni – hangsúlyozta Horváth Péter János.

Az Európai Bizottságnak a teljes orosz gázfüggőséget 2030-ig megszüntetni kívánó, REPowerEU elnevezésű tervéről szólva a MEKH elnöke kijelentette, hogy az elképzelések ambiciózusak ugyan, de túlzottan optimisták, mivel túlbecsülik mind az alternatív energiaforrások reálisan elérhető szintjét, mind a ténylegesen megvalósítható keresletoldali intézkedések hatásait.

Horváth Péter János kifejtette álláspontját a bizottság másik javaslatáról is, amely szerint az EU területén található földgáztárolókat 2022-ben legalább nyolcvanszázalékosan, később pedig legalább kilencvenszázalékosan kötelező lenne feltölteni. A javaslattal kapcsolatban a magyar és az európai szabályozóhatóságok egyaránt azt képviselik, hogy a feltöltési arányok meghatározásánál elsősorban az adott tagállam földgázfogyasztását kell figyelembe venni.

Az energiafogyasztás alakulása

Kapcsolódó írásaink

Egekben a világ olajbevételei

Ā2022-ben eddig már mintegy 2,5 ezer milliárd dollár bevételt könyvelhettek el az olajkitermelő országok államháztartásai, így megdöntve a 2011-es 2,1 ezer milliárd dolláros rekordot