Gazdaság

Újabb adóügyi könnyítés több ezer kisvállalkozásnak

Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel - jelentette be Varga Mihály az MTI-nek csütörtökön küldött közleményben.

Újabb adóügyi könnyítés több ezer kisvállalkozásnak
Varga Mihály: Továbbra is használatban maradhatnak azok a pénztárgépek, amelyek nem rendelkeznek érvényes forgalmazási engedéllyel
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A pénzügyminiszter kiemelte: az intézkedés több ezer kisvállalkozásnak jelent újabb anyagi és adminisztrációs könnyítést, amely különösen fontos az orosz-ukrán háború negatív gazdasági hatásainak idején.

A közlemény szerint összesen 86 olyan pénztárgéptípus engedélyét vonták vissza 2017-ben és 2018-ban, amelyen a gyártók, forgalmazók nem végezték el a szükséges fejlesztéseket. A szabályok több éves felkészülést biztosítottak az átállásra, a visszavont engedélyű kasszákat öt évig lehetett használni.

Az érintettek többsége azonban kisvállalkozás, amelyeknek az új pénztárgépek beszerzése és üzembe helyezése nemcsak adminisztrációs, hanem komoly anyagi terhet is jelentene, ezért a régi pénztárgépek további használatának engedélyezése fontos adóügyi könnyítést jelent számukra.

Az online adatkapcsolat ezeknél a pénztárgépeknél is biztosított, az adóhivatal kockázatelemzői továbbra is rálátnak ezekre a kasszákra, így a gazdaságfehérítésben betöltött szerepük nem sérül - közölték.

A kisvállalkozásokat segítő jogszabály-módosítás előkészítése folyamatban van - áll a közleményben.
 

Kapcsolódó írásaink

Romba döntené a magyar piacot az embargó

ĀA benzinársapka csak addig tartható fenn, amíg a Mol a hazai előállítású üzemanyagokat juttatja el a kutakra, de a földgázellátás esetében is áremelkedésre kellene számítani

Szenvednek az olasz családok

ĀIdén 1,3, jövőre pedig 1,2 százalékkal nőne a munkanélküliség Olaszországban az orosz olajra kivetett embargó esetén – derül ki a Corriere della Sera olasz napilap elemzéséből

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom