Gazdaság

Orosz olaj és földgáz nélkül összeomlana a gazdaság

A brüsszeli embargó bevezetésével Magyarország jelenlegi vállalati–termelési rendszerei, de főleg a háztartások a megugró energiaárat nem lennének képesek megfizetni

Az orosz szállítások kiiktatása a világpiacon erős árfelhajtó hatást okozna, vagyis tovább drágul­na az olaj és a földgáz, de megfelelő infrastruktúra és vezetékhálózat híján Magyarország még így is alig tudná beszerezni az északi-tengeri olajat – mondta lapunk megkeresésére Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdász professzora.

Orosz olaj és földgáz nélkül összeomlana a gazdaság
Lentner Csaba: Magyarország önálló gazdaságpolitikájába történő beavatkozás lenne, ha az olcsó és biztosított Ural olaj- és földgázimport lehetőségét elvennék tőlünk
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Magyarország erősen függ az orosz szénhidrogén-származékoktól. A múlt évben az olajimport 64 százaléka származott Oroszországból, míg a felhasznált földgáz 85 százaléka. A magyar háztartások csaknem kilencven százaléka földgázzal oldja meg a fűtést évtizedek óta. Az importtilalom vagy bármilyen korlátozás a magyar gazdaságot felkészületlenül érné, valamint a kieső orosz szállítmányok mennyiségi ellentételezésére nincs reális fizikai lehetőség.

Orosz gáz nélkül napokon belül összeomlana a gazdaság – hangsúlyozta a közgazdász professzor. Magyarország számára az orosz nyersanyag-beszállítások így nem politikai, hanem egész egyszerűen gazdasági érdekek mentén húzódnak. Ehhez következetesen ragaszkodnunk kell – tette hozzá. Mint kiderült, az orosz szállítások kiiktatása a világpiacon erős árfelhajtó hatást okozna, vagyis tovább drágulna az olaj és a földgáz, de megfelelő infrastruktúra és vezetékhálózat híján hazánk még így is alig tudná beszerezni az északi-tengeri olajat.

A közgazdász professzor kiemelte: a világ legnagyobb olajkitermelője Oroszország, napi több mint tizenegymillió hordó olajat termel ki. Felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a mennyiségnek vagy akár csak a töredékének a kiesése a világpiacról legalább akkora olajárrobbanást idézne elő, mint az 1970-es évek elejének sokkja, amikor a többszörösére drágult az olaj, és a világban drámai folyamatok kezdődtek. Magyarország jelenlegi vállalati-termelési rendszerei, de főleg a háztartások a megugró energiaárat nem lennének képesek megfizetni. Az elmúlt évtized gazdasági eredményei vesznének el, napokon belül működésképtelenné válna az ország – magyarázta.

Úgy fogalmazott: „Az tetézi a problémáinkat, hogy az Európai Uniónak a covid gazdasági hatásait ellensúlyozó Újjáépítési és Reziliencia Alapjából eddig egy eurót sem kaptunk, sőt más költségvetési források kifizetése is késik, illetve blokkolásra került.

A kötelezettségszegési eljárás alatt valószínű ez így is marad. Magyarország a saját erejéből tartotta magát talpon az elmúlt két évben, így az ország önálló gazdaságpolitikájába történő további beavatkozás lenne, ha az olcsóbb és kiépített vezetékekkel biztosított Ural olaj- és földgázimport lehetőségét is elvennék tőlünk.”

Lentner Csaba elmondása szerint a hónapok óta tartó olaj- és földgázprobléma ráirányítja a figyelmet arra, hogy a magyar gazdaság versenyképességét, ezen belül pedig a költséghatékony, környezetbarát gazdálkodás kiépítését fokozni kell. Lépésről lépésre csökkenteni kell az olaj- és földgázfelhasználást, helyébe a nukleáris energia, a szél- és napenergia felhasználása felé indokolt elmozdulni. Ám az, hogy az orosz gáz- és olajimporttal pár napon belül leálljunk, az Magyarország számára felérne egy gazdasági-társadalmi katasztrófával – nyomatékosította.

Igazságos tehermegosztás


Az európai szabályozó hatóságok (ACER, CEER) kötelező gáztárolási szintekre vonatkozó közös állásfoglalása megerősítette a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) álláspontját, amely szerint a kötelezően betárolandó földgáz mennyiségét a tagállamok fogyasztásával arányosan kell meghatározni – közölte a MEKH tegnap.

Ságvári Pál, a MEKH nemzet-közi kapcsolatokért felelős elnökhelyettese kiemelte: a közös álláspontban képviselt megközelítés előnye, hogy a nagy tárolói kapacitással rendelkező tagállamok, mint például Magyarország, nem szembesülnek aránytalanul magas költségekkel, és igazságosabb tehermegosztás alakul ki a felek között.
(MT)

Kapcsolódó írásaink

A sikernek folytatódnia kell

ĀAhhoz, hogy Magyarország a gazdasági növekedési pályára vissza tudjon térni, előbb a költségvetési egyensúlyt és a forint vásárlóértékét kell a normál mederbe visszaterelni