Gazdaság

A sikernek folytatódnia kell

A 2022-es választási eredmények azt igazolják, hogy a kormány és a Magyar Nemzeti Bank pénzügypolitikája sikeres, mert gazdasági stabilitást és életszínvonal-emelkedést hozott. Az újabb kétharmados győzelem a társadalom részéről egyértelmű elismerése a jobboldali–polgári kormány egybefüggő tizenkét éves munkájának – nyilatkozta a Magyar Hírlapnak Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszora.

A sikernek folytatódnia kell
Lentner Csaba, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem közgazdászprofesszora
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Sikeres a magyar modell, és sikeresek az elmúlt évek válságellenes intézkedéscsomagjai is. Az elmúlt években sem történtek a kormány részéről megszorítások, noha a balliberális erők előző évtizedekben vitt politikájából ezek a kedvezőtlen módszerek jól ismerhetők, gondoljunk az 1995-ös Bokros-csomagra vagy a 2006. őszi, Gyurcsány Ferenc kormányzásához köthető konvergenciapálya-kiigazítás keretében végrehajtott adóemelésekre, a szociális támogatások kurtítására – jelentette ki a közgazdászprofesszor, majd hozzátette: a polgári kormány az elmúlt jó két évben is folytatta a beruházásokat, fokozta a növekedést és a foglakoztatást, emelte a béreket.

Mint kiderült: a Covid–19 és az orosz–ukrán háború gazdasági hatásai érzékenyen érintenek bennünket is, és azt a szárnyalást, amely 2010 és 2019 között tapasztalható volt, némileg visszafogták a külföldről begyűrűző események, amelyek aztán tényleg nem tőlünk függnek. Kétségtelen, hogy az újabb kétharmados társadalmi felhatalmazás a kormány jövőbeni intézkedéseit erősítheti, bátorságot adhat a kabinetnek, hogy a társadalom döntő többsége támogatja.

Felhívta a figyelmet arra, hogy a legfontosabb most a pénzügyi stabilitás helyreállítása, a költségvetési hiány visszafogása és az inflációellenes küzdelem. Kiemelte: „Ahhoz, hogy a gazdasági növekedési pályára vissza tudjunk térni, előbb a költségvetési egyensúlyt és a forint vásárlóértékét kell a normál mederbe visszaterelni. Nem egyszerű feladat ez, mert a nemzetközi spekulánsok már a választások előtt is támadást intéztek a forint ellen, most pedig az Európai Unió »belebegtetett« kötelezettségszegési eljárása okoz riadalmat a forintpiacon.”

Lentner Csaba úgy fogalmazott: a gazdaság konszolidálásával párhuzamosan indokolt lesz majd a családtámogatási intézkedések újragondolása, főleg a csok intézményének kiterjesztése abban a formában, hogy a lakáspiacon az állam mint építtető is megjelenjen. Szükséges lesz előbb-utóbb a lakóházingatlanok piacára államiforrás-indíttatású eszközökkel is belépni. Cél, hogy a gyerekesek ne éljenek rosszabbul, mint a gyerektelenek, és a kormány elejét vegye a további lakásár- és építőanyag-drágulásoknak.

A továbbépített szociális-gyermeknevelési támogatások forrásául továbbra is a gazdasági növekedésre, de már a termelékenységnövekedés hatására előálló többlet-GDP-re célszerű építeni. Célszerű a kis- és középvállalati szektorban a hatékonyságot és a méretgazdaságos vállalatok létrejöttét erősebben szorgalmazni – magyarázta. Szerinte indokolt a magyar gazdaságpolitika fókuszában tartani azt, hogy a növekedési ütemünk meghaladja az uniós átlagot. S vannak is már kedvező jelek, hiszen az egy főre jutó GDP tekintetében lehagyta Magyarország Portugáliát.

Kifejtette: nyilván szükség lesz a 2022-es, 2023-as költségvetés újragondolására, bizonyos források átcsoportosítására a pedagógusbérek és az egészségügyi dolgozók juttatásainak további fejlesztésére. A Covid–19 és a háború miatt olyan jelentős kihívásoknak való megfelelés nehezedik ránk, hogy a nem ránk szavazó társadalmi rétegek támogatására is szükség lesz, hiszen a sikeres gazdaság vitelének biztosítéka az újabb kétharmados társadalmi felhatalmazáson túl a társadalom további rétegeinek a megnyerése. Vagyis a sikernek folytatódnia kell – zárta szavait a közgazdászprofesszor.

Kapcsolódó írásaink