Gazdaság

Erősödött a forint a felmentés hírének hatására

Orosz olajvásárlás

Felgyorsult a kőolaj árának emelkedése a nemzetközi piacokon azután, hogy az Európai Bizottság az orosz kőolajimport fokozatos betiltását javasolta.

A forint erősödött arra az értesülésre, hogy másokkal ellentétben Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja az orosz kőolajimportot – közölte a távirati iroda. Az északi-tengeri Brent olajfajta hordónkénti ára 3,25 dollár (3,10 százalék) emelkedéssel 108,22 dolláron állt. Az északi féltekén irányadó WTI amerikai könnyűolajfajta ára pedig 3,29 dollárral (3,20 százalék) 105,70 dollárra nőtt.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap az Európai Parlament plenáris ülésén, az Ukrajnában zajló háború következményeiről szóló vitában azt mondta, az EU hat hónapon belül fokozatosan megszüntetné az oroszországi kőolajbehozatalt, az év végére pedig a finomított olajtermékek importját is. Egy EU-forrás a Reuters brit hírügynökségnek azt mondta, hogy Magyarország és Szlovákia 2023 végéig folytathatja orosz olajvásárlásait, addig felmentést kap a végrehajtás alól. Az értesülés erősítette a forintot, az euró 378,83 forintra gyengült a kora reggeli 381,08 forintról.

Kapcsolódó írásaink