Gazdaság

Közös cél az élelmiszer-biztonság fenntartása

A jelenlegi intézkedésnél különösen fontos volt, hogy ne sérüljenek a vásárlók érdekei, ugyanakkor a vállalkozások terhei elviselhetők legyenek a jelenlegi rendkívüli helyzetben

A hazai élelmiszerellátás zavartalan biztosítása érdekében május 2-án megjelent az Országos Főállatorvos 1/2022. számú új határozata, amely lehetővé teszi, illetve szabályozza a magyar élelmiszer-vállalkozások számára a helyettesítő összetevők felhasználását az élelmiszerekben– írta tegnapi sajtóközleményében az Agrár-minisztérium.

Közös cél az élelmiszer-biztonság fenntartása
Bognár Lajos, Vámos György és Vörös Attila a Nébih sajtótájékoztatóján
Fotó: Agrárminisztérium

A többféle alternatívát is biztosító szabálygyűjteményt az élelmiszeripar és a kereskedelem szakmai szövetségeinek bevonásával dolgozták ki az Agrárminisztérium (AM) és a Nébih szakértői. A rendkívüli intézkedést az indokolja, hogy az Ukrajnában kialakult fegyveres konfliktus Európa-szerte zavart okoz az élelmiszerekkel és összetevőikkel való ellátásban, illetve a jelek szerint jelentős áremelkedést hoz bizonyos alapanyagoknál. Mint kiderült, számos élelmiszer-előállító a folyamatos gyártás fenntartása, a megszokott árukínálat biztosítása érdekében kénytelen más, hasonló összetevőkkel kiváltani az egyébként használt és a termékek jelölésén feltüntetett alapanyagokat.

Kifejtették, ebben a helyzetben az előírt élelmiszer-jelölések használata rendkívüli terhet ró az élelmiszer-vállalkozókra. Az előre, nagy tömegben legyártott csomagolóanyagok cseréje ugyanis zavart okozhatna a megszokott ellátásban, emellett felesleges környezeti terheléssel is járna. A nehézségek kiküszöbölése érdekében a május 2-án megjelent országos főállatorvosi határozat lehetővé teszi az élelmiszeripari szereplőknek, hogy – a határozat visszavonásáig – az élelmiszerek jelölésén szereplő összetevőket másokkal helyettesítsék, és az így előállított termékeket akár eredeti csomagolóanyagukban is forgalomba hozhassák.

Bognár Lajos országos főállatorvos hangsúlyozta, az intézkedés célja, hogy a magyar lakosság a továbbiakban is hozzáférjen a megszokott, biztonságos, minőségi élelmiszer-kínálathoz. „A jelölésre vonatkozó könnyítés nem alkalmazható például a csecsemők és kisgyermekek számára készült, feldolgozott gabona alapú élelmiszerek és bébiételek esetében. És továbbra is kötelező az allergén összetevők feltüntetése minden termék csomagolásán!”– hangsúlyozta.

Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a gyártók számára ez nem csak egy egyszerű összetevőcsere vagy egy megoldandó logisztikai probléma lesz, hanem egy komplex feladat, amelyben figyelni kell elsősorban az élelmiszer-biztonság fenntartására, illetve a termékek számos meghatározó paraméterére, úgy mint íz, állag, élvezeti érték, eltarthatóság.

A most bejelentett intézkedést megelőzte egy szakmai egyeztetés – emelte ki Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára. Nyilván nem közömbös, hogy a gyakorlatban mennyire zökkenőmentes egy intézkedés, így a piaci szereplők tapasztalatai segítették a végső döntés kialakítását. A jelenlegi intézkedésnél különösen fontos volt, hogy ne sérüljenek a vásárlók érdekei, ugyanakkor a vállalkozások terhei elviselhetők legyenek ebben a rendkívüli helyzetben. A legfontosabb közös cél az élelmiszer-biztonság fenntartása.

Kapcsolódó írásaink