Gazdaság

Fejleszteni kell az agráriumot

Csaknem száz előadóval idén immár hetedik alkalommal rendezik meg május 11–12-én Budapesten a Precíziós Gazdálkodás és Agrárinformatikai Konferencia és Kiállítást (Prega), amely Magyarország agrárdigitalizációs szakmai fóruma – jelentette be tegnap az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára.

Feldman Zsolt kiemelte: a rendezvény úttörő és irányadó fóruma a magyar precíziós gazdálkodásnak. Hozzátette: a termelők nyitottságát a technológia iránt jelzi a precí-ziós pályázat sikere is, hiszen több mint egymillió hektáron gazdálkodnak azok, akik mintegy 212 milliárd forintra nyújtottak be támogatási igényt. A programban több mint hétezer helyspecifikus erő- és munkagépet igényeltek, ebből 4200 munkagép, 800 kombájn – sorolta.

Győrffy Balázs, a rendezvényt társszervezőként jegyző Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke hangsúlyozta: küszöbön áll a Mezőgazdaság 5.0 néven ismert következő lépcsőfok is, amely például a pilóta nélküli eszközök és az autonóm döntéstámogató rendszerek korát hozza el. Mindehhez azonban továbbra is elengedhetetlen a megfelelően képzett szakemberek jelenléte – hangsúlyozta.

Kapcsolódó írásaink

Jó szezonban bíznak a termelők

ĀElkerülték a tavaszi fagyok a barackosokat, a hazai és az európai termelők is jó szezonban bizakodnak – írta a Magyar Nemzet a Magyar Zöldség–Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) elemzése alapján

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom