Gazdaság

Magyarország továbbra sem támogatja az orosz gázembargót

Az ország érdeke is az, hogy az unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az importot, ellenkező esetben drágábban kellene beszerezni a nyersanyagokat

Az orosz olaj- és gázembargóval kapcsolatban a német ZDF szerint három uniós ország is visszavonta a vétóját az Európai Unió hatodik szankciós csomagjával kapcsolatban. Az egyik közülük elvileg Magyarország lenne, de erről valójában szó sincs.

Magyarország továbbra sem támogatja az orosz gázembargót
Hazánknak gazdasági érdeke orosz kőolajat venni, emiatt születhet kedvező kompromisszum
Fotó: AFP/Natalia Kolesnikova

Három uniós ország, köztük Magyarország is visszavonta vétóját az Oroszországgal szembeni olajembargóval kapcsolatban – írja a német ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen) az Index.hu szerint. Úgyszintén visszavonta vétóját Ausztria és Szlovákia is.

A ZDF-nek megszólaló magas rangú uniós diplomata szerint az volt a döntő, hogy a német kormány kijelentette, hogy támogatja az Oroszország elleni olajembargó bevezetését. Florian Neuhann, a ZDF brüsszeli tudósítója szerint az embargóról a következő napokban döntenek, de az erről szóló vita csak a következő hónapokban fog végleg befejeződni.

Diplomaták szerint olyan országok, mint Szlovákia és Magyarország eddig is ellenezték a gyors importtilalmat, elsősorban az orosz energiafüggőség miatt.

A ZDF szerint Németország kész abbahagyni az orosz kőolaj vásárlását, pedig szükségletének körülbelül egyharmadát importálja Oroszországból. Korábban Berlin volt az egyik fő ellenzője az Európai Unió által az orosz olaj- és gázvásárlásra vonatkozó korlátozásoknak.

A Kossuth rádió vasárnap reggeli műsorában Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, hogy Magyarország érdeke továbbra is az, hogy az Európai Unió ne fogadjon el olyan szankciót, amely lehetetlenné teszi az orosz kőolaj és földgáz importját. Kiemelte: ellenkező esetben Magyarországnak lényegesen drágábban kellene beszereznie ezeket a nyersanyagokat, amelyek nélkül a rezsicsökkentés, a fűtés és a gazdaság működése sem biztosítható.

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár közösségi oldalán reagált a megjelent cikkre, miszerint a magyar kormány továbbra sem támogatja az embargót.

Az Európai Bizottság kivételeket vagy átmeneti intézkedéseket fog javasolni Magyarországnak és Szlovákiának, állítják diplomaták, tekintettel arra, mennyire függ ez a két ország az orosz olajtól, és milyen nehézségekbe ütköznek az alternatív források megtalálásában – írja a Politico hírlevele. Orbán Viktor kifejezetten arra figyelmeztetett, hogy elutasítaná az energiaszankciókat. Több diplomata szerint Magyarország hangsúlyozta, hogy aggodalmai gazdasági és nem politikai jellegűek, ami megnyitotta az utat a kompromisszum előtt – reagált a Politico.hu hírlevelére Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. Magyarország és Szlovákia is kivételezett lehet az orosz olajembargó ügyében az unión belül.

Az Európai Bizottságnak nincs információja arról, hogy bármelyik európai uniós tagország vagy magáncég rubelben fizetne az orosz gázért, vagy hajlandó lenne erre – közölte tegnap Kadri Simson, az energiaügyekért felelős uniós biztos. Robert Habeck német gazdasági és klímaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy Németország kész támogatni az orosz kőolaj bojkottját akkor, ha azt megfelelően előkészítik.

Két tagállam is mentességet kaphat

Az Európai Bizottság Magyarországot és Szlovákiát is felmentheti a most előkészítés alatt álló orosz olajembargó alól, figyelembe véve azt a tényt, hogy a két ország mennyire függ az orosz energiától – erősítette meg két uniós illetékes hétfőn a Reutersnek is. A lap értesülései szerint a bizottság előre láthatóan ma fejezi be a következő, hatodik uniós szankciós csomag kidolgozását Oroszországgal szemben az Ukrajna elleni lépései miatt. Az intézkedések magukban foglalnák az orosz kőolaj felvásárlásának tilalmát is, amelynek exportja Moszkva bevételeinek jelentős forrását teszik ki.
(MOA)

Hazánknak rövid távon nincs más alternatívája

Magyarország nem tud rövid idő alatt más ellátási forrást találni az orosz energiahordozók importja helyett – mondta a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára a BBC brit közszolgálati rádió hétfő esti hírműsorának nyilatkozva. Kovács Zoltán az interjúban kijelentette: az asztalon lévő összes jelenlegi javaslat, a magyar kormány által eddig látott tervek és tervezetek mindegyike gyakorlatilag a magyar gazdaság leállásával lenne egyenlő a szankciók bármelyikének bevezetése esetén.

Magyarország nyersolajellátásának 65 százaléka Oroszországból érkezik, és tengerpartok nélküli országként az ellátás a vezetékrendszerekre alapul. „Ezek a vezetékek jelenleg Oroszországhoz kötnek bennünket, és a nyugatról érkező (vezetékrendszerek) is orosz földgázt és nyersolajat szállítanak” – mutatott rá.
(MOA)

Kapcsolódó írásaink