Gazdaság

Februárban 117 millió euró volt a kiviteli mérleg hiánya

Ipari termelés

Az ipar belföldi értékesítési árai 39,4, az exportértékesítésé 19 százalékkal nőttek márciusban. Az ipari termelői árak átlagosan 25,9 százalékkal magasabbak voltak az egy évvel korábbinál – közölte tegnap a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz mérten az ipari termelői árak összességében 4,8 százalékkal nőttek. Az áremelkedés ütemét az alapanyag- és energiaárak, a munkabérek növekedése, valamint a forint árfolyamának gyengülése befolyásolta – tették hozzá. Az első negyedévben a belföldi értékesítés árai 36,9, az exportértékesítéséi 16,7, így az ipari termelői árak összességében 23,6 százalékkal magasabbak voltak, mint a múlt év azonos időszakában – részletezték.

A KSH második becslése szerint februárban az export euróban kifejezett értéke 18,7, az importé 30,5 százalékkal nőtt. Januárhoz képest az export kiigazított volumene 2, az importé 2,7 százalékkal nőtt. A külkereskedelmi egyenleg tavaly februárhoz mérve 117 millió euró deficitet mutatott, 26 millió euróval nagyobbat, mint az első becslésben.

A kivitel volumene 3,7, a behozatalé 5,8 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala a kivitelben 14,3, a behozatalban 23,1 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. A forint árfolyama az euróhoz mérten 0,3 százalékkal erősödött, a dollárral szemben 6,3 százalékkal gyengült.

Kapcsolódó írásaink