Gazdaság

Elkezdődött a TeSzedd! országos hulladékgyűjtő akció

Klíma- és Természetvédelmi Akcióterv

Idén immár tizedik alkalommal valósul meg hazánk legnagyobb és egyre népszerűbb hulladékgyűjtő eseménye, a TeSzedd!

Elkezdődött a TeSzedd! országos hulladékgyűjtő akció
Önkéntes csoportok és oktatási intézmények is csatlakoztak a programhoz
Fotó: MH

Az akció keretében május 2-tól 8-ig több mint ezer találkozási ponton gyűjtik az elhagyott hulladékot az önkéntesek – jelentette be tegnap Steiner Attila, a körforgásos gazdaság fejlesztéséért, energia- és klímapolitikáért felelős államtitkár az Innová-ciós és Technológiai Minisztérium (ITM) közleménye szerint. Hozzátette: a kormány kiemelt célja az illegális hulladékkal szennyezett területek felszámolása a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben foglaltak szerint, hiszen mindannyian tiszta környezetet, tisztább országot szeretnénk.

A TeSzedd! a környezettudatos gondolkodást, a lakossági szelektív hulladékgyűjtés elterjedésének erősítését és az erre irányuló, széles körű társadalmi szemléletformálást is népszerűsíti – hangsúlyozta Steiner Attila. A hulladék elszállításáról és a gyűjtéshez szükséges eszközökről (kesztyűk, zsákok, kötözők) idén is az ITM gondoskodik. Az összegyűjtött hulladékot a helyileg illetékes közszolgáltatók fogják elszállítani hasznosítás és ártalmatlanítás céljából – közölte a tárca.

Az eseményen tavaly több mint kilencvenezer résztvevő 1900 önkéntes csoportban, 1500 helyszínen mintegy 3000 tonna hulladékot gyűjtött össze. A közösségi összefogást erősítő akcióban 650 oktatási intézmény és 272 államigazgatási szerv képviseltette magát, de a résztvevők között szép számmal akadtak munkahelyi közösségek, társadalmi szervezetek által létrehozott önkéntes csoportok és magánszemélyek is.

Kapcsolódó írásaink