Gazdaság

Csaknem hatszázalékos GDP-növekedést vár 2022-re a Magyar Bankholding

A kedvező munkaerőpiaci kondíciók mellett a kormányzati támogatások – többek között a családokat érintő szja-visszatérítés is – megteremthetik a fogyasztás bővülésének alapjait

Majdnem hatszázalékos GDP-növekedés várható idén a Magyar Bankholding elemzői szerint. Suppan Gergely makrogazdasági elemzési vezető szerint a beruházások nemzetgazdasági szinten továbbra is dinamikus ütemben folytatódhatnak, és jelentősen emelkedhetnek idén a munkabérek is, bár az orosz–ukrán háború hatásai miatt nehézségekkel teli külső környezetben kell helytállnia a magyar gazdaságnak.

Csaknem hatszázalékos GDP-növekedést vár 2022-re a Magyar Bankholding
Jelentős sokkot előzhet meg például a benzinárplafon fenntartása
Fotó: MH/Katona László

A tavaly év végi, várakozáson felüli gazdasági élénkülés hatásai, valamint az idei első két hónap adatai alapján a növekedési kilátások javulását várták a makrogazdasági elemzők. Az ukrajnai háború kitörése és a megváltozott nemzetközi gazdasági környezet azonban számos, döntően közvetett hatáson keresztül összességében nega-tív irányba hathat a hazai növe-kedési kilátásokra – hangzott el a Magyar Bankholding tegnapi tájékoztatóján.

Suppan Gergely, a Magyar Bankholding makrogazdasági elemzési vezetője a 2022-es évre 5,9 százalékos, 2023-ra pedig 4,2 százalékos GDP-növekedést jelzett előre. Az elemző szerint az indirekt hatások leginkább az ellátási láncok zavarain, ezzel szoros összefüggésben a nemzetközi szintekről begyűrűző árnyomáson keresztül érvényesülhetnek, miközben az évtizedes csúcsra ugró infláció az európai háztartások reáljövedelmét csökkentheti, mérsékelve a külső keresletet.

Idén a bérdinamika jelentősen emelkedhet, a várakozások alapján 14,9 százalékos bruttó átlagbér-növekedés várható, elsősorban annak köszönhetően, hogy csaknem húsz százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum, számos állami szektorban történt érdemi bérfejlesztés. Tavaly ismét feszessé vált a munkaerőpiac, és a trend 2022-ben tovább fokozódhat. Ennek köszönhetően pedig a minimálbér felett keresők esetében is magasabb bérdinamikára számítanak a Magyar Bankholding elemzői.

„Úgy látjuk, hogy a foglalkoztatottak számának emelkedésével párhuzamosan a munkanélküliségi ráta is folyamatos mérséklődést mutathat, idén 3,3 százalékos érték várható. A kedvező munkaerőpiaci kondíciók mellett a kormányzati támogatások – többek között a családokat érintő szja-visszatérítés is – megteremthetik a fogyasztás bővülésének alapjait” – mondta Suppan Gergely.

A beruházások nemzetgazdasági szinten 2022-ben összességükben továbbra is dinamikus ütemben folytatódhatnak: a 2021-es 3,8 százalékos növekedést követően 4,3 százalékos bővülést mutathatnak.

A koronavírus-járvány negatív gazdasági hatásait – más intézkedések mellett – a kormány a vállalatok beruházásainak nagy volumenű, közvetlen támogatásával, a jegybank és állami bankok által közvetített alacsony kamatozású hitelekkel és garanciaprogramokkal si-keresen ellensúlyozta, amelynek hatásai a tavalyi évtől már határozottan jelentkeztek.

Az orosz–ukrán háború, valamint a nemzetközi gazdasági helyzet érdemben felülírta a külkereskedelmi kilátásokat. Az energiahordozók és más nyersanyagok árainak drasztikus világpiaci emelkedése meredeken rontja a cserearányo-kat, amelyet csak kismértékben ellensúlyozhat a gabonaárak meg-ugrása.

„A beruházások és a fogyasztás élénkülésével a külkereskedelem többletének csökkenésére számítunk az idei év első felében is, azonban az ellátási problémák, a chip-hiány fokozatos enyhülése, valamint új termelőkapacitások üzembe helyezése miatt a második félévben már ismét javulhat a külkereskedelmi egyenleg” – tette hozzá Suppan Gergely.

A covidhullámok lecsendesedését követő fellendülés és az orosz–ukrán háború érdemben felülírja az inflációs kilátásokat is, amelyek eddig is magasak voltak. A háború kitörése óta a gáz-, áram- és olajárak jelentősen növekedtek, ami már korábban is komoly nehézséget okozott a gazdasági élet szereplőinek.

Emellett a konfliktusnak komoly hatása lehet az élelmiszerárak és a nyersanyagárak emelkedésére is, ami szintén az alapanyaghiányra vezethető vissza. Az elemzők úgy látják, hogy a következő hónapokban az átárazások miatt tovább nőhet az infláció, az idei évre 8,2 százalékos adatot várnak. Az ár-korlátozások fenntartása ugyanakkor jelentős ársokkot előzhet meg. A bankcsoport elemzői szerint a forintárfolyamot az Európai Bizottság által megindított jogállamisági eljárás, valamint a háború fejleményei mozdíthatják ki a jelenlegi, 370-375 forint/euró sávból: a háború eszkalálódása esetén újra gyengülés, tűzszünet vagy békekötés esetén erősödés várható.

Kapcsolódó írásaink