Gazdaság

Az áprilisi választások visszafogták az ingatlankeresletet

A szakértő szerint még nem lehet pontosan megmondani, hogy tartósan alacsonyabb keresleti-kínálati szintre rendezkedik-e be a piac, vagy csak átmeneti csökkenésről van szó

Visszafogottak voltak áprilisban a lakásvásárlók a bizonytalanabbá váló gazdasági környezet, az emelkedő lakáshitelkamatok, valamint a húsvét hatása miatt, ellenben több település került fel a lakáspiaci térképre ebben a hónapban. A lakáspiaci forgalomnak az ingadozások ellenére stabil motorja van, amit a lakásvásárlók és -eladók élethelyzeteinek természetes változásai hajtanak.

Az áprilisi választások visszafogták az ingatlankeresletet
Az egyéni élethelyzetek változása a forgalom legfontosabb motorja
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Kettős eredménnyel zárta a múlt hónapot az országos lakáspiac. Idén áprilisban több mint ezerhatszáz településen hirdettek meg eladásra lakóingatlanokat, ami hatszázalékos növekedésnek felel meg éves szinten. A feladott hirdetések száma az előző adatok mellett kevesebb mint két százalékkal csökkent. Balogh László, az Ingatlan.com vezető gazdasági szakértője lapunknak megküldött elemzésében úgy fogalmazott, a kínálat alakulása a különböző településtípusokon is felemás volt: a fővárosban és a megyei jogú városokban tavaly áprilishoz képest négy és hat százalékkal kevesebb lakóingatlant hirdettek meg eladásra. Balogh László azt is hozzátette, a községekben viszont tíz százalékkal bővült a friss kínálat.

Utóbbi bővülésben szerepe van annak, hogy az agglomerációs térségek iránti növekvő kereslet miatt az ott lakók egy része megválna az ingatlanjától – magyarázta a szakértő.

A kereslet alakulását bemutatva hozzátette, az eladó lakóingatlanok iránti érdeklődések száma az előző hónaphoz képest tizenhét százalékkal csökkent, ebben viszont szerepet játszik a kínálat szűkülése is. Az egy hirdetésre jutó érdeklődések száma ugyanis márciushoz képest csak négy százalékkal volt kevesebb, éves szinten pedig hatszázalékos ez a csökkenés. A keresletcsökkenés azzal is magyarázható, hogy az infláció elől menekülő vásárlók egy része már az első negyedévben letudta az adásvételt. Mindemellett a húsvét és a választások áprilisban szintén visszafogták a keresletet.

Balogh László szerint egyelőre nem lehet megmondani, hogy tartósan alacsonyabb keresleti-kínálati szintre rendezkedik-e be a piac, vagy csak átmeneti csök-kenésről van szó.

„Az áprilisi adatokból kiderül, hogy most nem kapott extra lendületet az országos lakáspiac. Ugyanakkor azért az is látható, hogy a lakáspiaci forgalomnak van egy stabil motorja, mégpedig az élethelyzetek változása, például összeköltözés, válás vagy gyermekvállalás miatti vásárlások, örökléshez kötődő eladások folyamatosan friss választékkal gyarapítják a kínálati oldalt” – tette hozzá Balogh László. Szerinte fontos kérdés lesz a következő hónapokban, hogy az év elején egyre nagyobb élénkülést mutató, rekordértékeket produkáló albérletpiac milyen extra lendületet tud adni a lakáspiacnak.

Mostanra visszaállt a normál aktivitás

Áprilisban országosan 11 911 ingatlan-adásvétel történt a Duna House tegnap közölt tranzakciószám-becslése szerint, ami tizenkét százalékos csökkenés az előző év azonos hónapjához képest. Az első negyedév forgalmát az ingatlanközvetítő-hálózat rendkívül erősnek ítélte.

Megjegyezték, a választások miatt előre hozott és felgyorsított tranzakciók után április elején két visszafogottabb hét következett, utána visszaállt a piac a normál aktivitásra. A jelzáloghitel-piac az ingatlanpiaccal ellentétben még áprilisban is jelentősen bővült: a Duna House Pénzügyek adatai alapján 120 milliárd forintos volumen becsülhető.
(VG)

Kapcsolódó írásaink