Gazdaság

Még mindig van vevői kereslet az iroda­házakra

Az összes vásárlás háromnegyede hazai befektetőkhöz köthető

Az otthoni és a hibrid munkavégzés térhódítása mellett is jelentős maradt az irodaházak iránti kereslet.

Még mindig van vevői kereslet az iroda­házakra
Ma már kulcsfontosságú az energiahatékonyság és a fenntarthatóság
Fotó: MH/Katona László

A pandémia ellenére is az irodaházak uralták a magyarországi kereskedelmiingatlan-piacot, míg a kiskereskedelmi és vendéglátóipari ingatlanok iránt szinte teljesen eltűnt az érdeklődés – derült ki a Real Estate Intelligence Report 2022 című kiadványból. Az elemzés azokat a tranzakciókat vizsgálja, amelyek során a DLA Piper Hungary az eladó vagy a vevő részére tanácsadási szolgáltatást nyújtott, és ahol az érintett ingatlan vételára meghaladta a tízmillió eurót. Ezen tranzakciók összértéke meghaladta az 500 millió eurót a 2021-es évben.

A jelentés szerint az otthoni és a hibrid munkavégzés térhódítása mellett is jelentős maradt az irodaházak iránti kereslet. A jogi iroda közreműködésével lebonyolított tranzakciók mintegy 57 százalékában irodaházak cseréltek gazdát, ami csupán háromszázalékos csökkenés az előző évhez képest.

A 2021-es év második legvonzóbb befektetési eszközének – 14 százalékos részesedéssel – a logisztikai ingatlanok bizonyultak, még úgy is, hogy a logisztikai parkok nagy része csupán néhány piaci szereplő tulajdonában áll.

Arra is kitértek, hogy az összes vásárlás 73 százaléka – 12 százalékponttal több, mint 2020-ban – hazai befektetőkhöz köthető, amit egyebek között a pandémia miatti aggodalmak és az utazási korlátozások eredményezhettek.

A jelentés szerint az elmúlt időszakban a fenntarthatóság az ingatlanpiacra is begyűrűzött: a környezeti, társadalmi és vállalatirányítási szempontok évről évre egyre nagyobb szerepet játszanak a befektetők és a bérlők döntéseiben is.

A közlemény idézte Kui Szilárdot, a DLA Piper Hungary ingatlanjogi csoportjának vezetőjét, aki elmondta: a fenntarthatóság ma már nem megkerülhető szempont az üzleti működés során. A célok mindenki számára egyértelműek – alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátás elérése, energiahatékonyság növelése, a bérlők számára megfelelő munkakörnyezet biztosítása –, így már nem az a kérdés, hogy egy új ingatlanfejlesztés rendelkezzen-e valamilyen zöldminősítéssel, sokkal inkább az, hogy a fenntartható működés hogyan tud az ingatlan teljes életciklusa alatt megmaradni.

A DLA Piper Hungary 2016-ban adta ki először saját, Real Estate Intelligence Report című kiadványát, amely a legfrissebb hazai ingatlanpiaci trendeket mutatja be az iroda előző évi tranzak-ciói alapján.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom