Gazdaság

A kormány a büdzsé 7,5 milliárd forintos bővítéséről döntött

A kormány célja a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése, ehhez elengedhetetlenek az olyan intézkedések, mint például a távhőkassza pozitív egyenlegének megőrzése. Az orosz-ukrán háború hatására egész Európában radikálisan emelkednek az energiaárak, ennek következtében a távhőkasszába befolyó összegek már nem fedezi a szolgáltatók által benyújtott igényeket, ezért a kormány a büdzsé 7,5 milliárd forintos bővítéséről döntött, tudatta az Innovációs és Technológiai Minisztérium lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A kormány a büdzsé 7,5 milliárd forintos bővítéséről döntött
A cél a rezsicsökkentés és a távhőszolgáltatás védelme
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A kormány korábban a tavaly október közepi szinten rögzítette a kristálycukor, a búzafinomliszt, a napraforgó-étolaj, a sertéscomb, a csirkemell, csirkefarhát és a 2,8 százalékos UHT tehéntej legmagasabb árát.

Az élelmiszerárstopot a napokban két hónappal, 2022. július elsejéig hosszabbították meg. A fogyasztóvédelmi szakemberek az elmúlt időszakban mintegy kétezer boltban végeztek helyszíni ellenőrzést, 203 esetben tártak fel mulasztásokat. 137 üzlet alkalmazott a hatóságinál magasabb árat, az esetek több mint felében az étolajat kínálták az előírtnál drágábban.

A hatóság mostanáig 167 mulasztóra szabott ki összesen több mint 32 millió forint bírságot. A legnagyobb tételt, 1,8 millió forintot kétszer rótták ki nemzetközi áruházláncok Fejér megyei egységeire. A legsúlyosabb szankcióval sújtott üzletek egyik érintett termékből sem tartották készleten a rendelkezések szerinti mennyiséget.

Kapcsolódó írásaink